Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Регнелидиум (Regnellidium diphyllum)

Регнелидиум

Семейство Марсилееви (Marsileaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 30 март 2011 г.

Тази папрат е единственият вид на рода. Растението се отглежда като декоративно обикновено във влажни терариуми, по-рядко – в аквариуми. Южната част на Бразилия е единственото място в света, където се е запазил регнелидиумът в природата. Но в далечното минало неговият ареал е бил значително по-широк. Съдейки по палео-ботаническите находки, регнелидиумът е съществувал на територията на Азия – Индия и Приморския край на Русия.

Основната разлика от марсилеите е в характерните листа, чиято малка пластинка има само две листчета. Във всичко останало тази папрат прилича на марсилеите.

Стеблата са пълзящи и дълги, полу-заровени в почвата или по самата повърхност. Дръжките на листата са дълги 8 – 20 см. Листните пластинки са светло или интензивно зелени, широки 12 – 20 мм, дълги до 15 мм. Спорокарпиите са със сферична форма, на крачета – в основата на листната дръжка.

Регнелидиумът расте в периодично затоплящите се зони на крайбрежни гори, по бреговете на водоемите. Може да се развива и под вода, но значително по-бавно. Най-добре се развива във водоеми на дълбочина 1 – 2 см, когато под водата се намират само хоризонталните стебла и корените. При това положение папратта сравнително бързо развива вегетативни органи, но спорокарпии се образуват само при екземпляри, живеещи на сушата.
Растението се нуждае от висока температура – по-висока от 23 градуса, глинеста или песъчлива почва, разсеяна слънчева светлина. Регнелидиумът, както и марсилеята, води земноводен начин на живот. Спорокарпиите успяват да съзреят до дъждовния период и повишаването на нивото на водата във водоемите, а стадия на половото размножаване съвпада с периода на развитието под вода.

Статията е прегледана 6706 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook