Осмунда (Osmunda)

Осмунда (Osmunda)

Семейство Осмундови (Osmundaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 02 април 2011 г.

Този род включва 27 вида и 3 подрода: Osmund, Plenaslum и Osmundastrum. Някои ботаници приемат тези 3 подрода за отделни родове.

Името на рода произхожда от: os, oris – уста и mundare – лекува, което отразява използването на Osmunda regalis в народната медицина. Съществува и друга версия за името – думата osmunder е един от епитетите на бога на древните германци Тор – божество, олицетворяващо сила, мощ.

Представителите на рода са разпространени и в двете полукълба. Основно това са растения на приокеанските области.


Osmunda claytoniana
Osmunda claytoniana

Тази папрат се среща в Северна Америка, Китай, Япония, в Хималаите. Тя расте на групи – на горски поляни в широколистни или смесени гори, близо до реки.
Osmunda claytoniana е голямо растение. Коренището и е дълго, понякога извисяващо се над почвата. От него излизат големи, до 1 м дълги, листа – на дълги дръжки. Те са ярко зелени, двуперести, събрани в красива фуниевидна корона. На един и същ лист има спороносна и вегетативни части. Спороносната част заема средата на листа, а отдолу и отгоре са разположени вегетативни части.
Размножава се само със спори.


Osmunda cinnamomea
Osmunda cinnamomea

Ареалът на тази папрат се състои от няколко обширни и отделни части: в западното полукълбо – Атлантическото крайбрежие на Северна Америка, Мексико, Антилските острови и Бразилия, а в източното полукълбо – Хималаите, Китай, Корея, Япония.
Растението образува обширни храсталаци, които есента пламенеят в оранжеви краски. Расте в покрайнините на влажни широколистни гори – най-често в долините, но се среща и в планините.
Оsmunda cinnamomea образува годишни кръгове, изучаването на които позволява да се определи възрастта на папратта. Изследван е екземпляр с дълго 3,74 м, разклонено коренище. Възрастта му е била повече от 300 г.


Osmunda regalis
Osmunda regalis

Тази папрат е най-известният представител на рода. Тя е и една от най-красивите папрати в Европа. Освен в Европа, е разпространена в Северна и Южна Америка, Югозападна Индия.
Тя е влаголюбиво растение, което обитава заблатени иглолистни, широколистни и смесени гори, при извори и торфени горски блата. Поради строеж на напоителни съоръжения и усвояване на територии за селскостопански нужди, значително е намалял броят на тези растения. По тази причина в Европа видът е защитен.
Стволообразното коренище на този вид носи ефектна фуниеобразна корона от големи, дълги до 2 м, листа. Понякога над почвата се извисява къс, дебел ствол, обвит с остатъци от дръжките на отмрели листа и черни въздушни корени, така, че растението може да се смята за приземна дървовидна папрат.
Коренищата на тази папрат се използват като субстрат за епифитни орхидеи.

Статията е прегледана 8695 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook