Синьо картофово дърво (Solanum)

Синьо картофово дърво (Solanum)

Семейство Картофови (Solanaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 29 януари 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                

От екзотичните видове Solanum, които в последно време завладяха пазара на цветя за големи съдове, се наложи най-вече Solanum rantonettii. Toва не е чудно при изобилието от цветове, покриващи овалните и меко влакнести листа. Синьовиолетовите "картофени цветове" с наситено жълти очички се появяват чак до есента. Този храст, достигащ в голям съд до 2м. височина, има гъвкави издънки, които проявяват стремеж към катерене винаги, когато имат възможност.

Други известни видове:
Solanum jasminoides от Бразилия. Вечнозеленият храст е сред най-бързо растящите пълзящи растения. Той се разклонява красиво, при достатъчно подхранване и, ако цяла година е на светло място, пуска издънки дълги до 10м. Solanum jasminoides цъфти от пролетта до есента със снопчета бели до нежно сини цветове, много е устойчив и зимува на светло и немразовито.
Solanum wendlandii (картофово растение от Коста Рика) се счита за най-красивото растение от род Solanum. To пълзи на височина един метър с бодилите си, завити като куки. Листата са много големи (до 25см дълги), цветовете с цвят на люляк достигат бсм. Те са разположени в множество снопчета и се появяват през лятото. Преди зимата виталното растение се подрязва. Листата му без друго опадват.
Solanum muricatum (крушов пъпеш) е многогодишно пълзящо растение, което образува издънки дълги до 1м. Новата селекционирана форма „Пепино голд" стои много добре във висящи саксии. Златистожълтите плодове на виолетови ивици с големина на топка за тенис се развиват от виолетови цветове. У нас те започват да зреят през август. Сочните, твърди плодове се ядат сурови (когато узреят напълно). Вкусът им напомня пъпеш и круша с лек нежно горчив привкус.


Период на цъфтене: Юли до октомври.
Произход: Аржентина, Парагвай.
Месторастене: Слънчево до полусенчесто.
Субстрат: Оптимална пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно и до август се наторява всяка седмица.
Презимуване: Преди прибиране се подрязва наполовина. Престоява на тъмно при 4-10°С, прохладно и почти сухо. В началото се пресажда и се премества на по-светло и по-топло, за да пусне издънки. Вариант: Оставя се на светло в не много топла зимна градина, като се поддържа леко влажно.
Вредители, болести: Листни въшки, бели мухи, акари.
Размножаване: Чрез полузрели връхни резници през лятото.
Съвети за оформление: Растението може да се отгледа като „синя стена" по шпалир.
Предупреждение: Всички части на Solatium rantonnettii, Solanum jasminoides и Solanum wendlandii са отровни. При Solanum muricatum само плодовете не са отровни.

Статията е прегледана 12925 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook