Азола пината (Azolla pinnata)

Азола пината (Azolla pinnata)

Семейство Азолови (Azollaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 28 април 2011 г.

Тази папрат е разпространена в Африка, Мадагаскар, Азия, Австралия, Нова Гвинея. Тя расте в богати на хранителни вещества застояли или съвсем слабо течащи води.

Azolla pinnata е водно растение с размери 1,5 – 2,5 см. Стеблата с перести странични клонки, които се скъсяват към върха, са с триъгълни контури. Листата са дълги 1 – 2 мм, остри или закръглени, двусегментни. Връхният сегмент е с едноклетъчни власинки, от неутрално зелено до интензивно сиво-кафяво. Долният сегмент е потопен във водата, тънък, безцветен.

Спорите се образуват на долния сегмент на старите растения. Микроспорангиите са сферични, на тънки крачета и съдържат много микроспори (мъжките са по-големи от женските), обединени в масули. (Вътре в спорангиите микроспорите образуват няколко групи, които са обвити с втвърдяващо се пенесто вещество. Тези образувания се наричат масули.) Масулите са без глохидии (бодли със закривен връх). Макроспорангиите се състоят само от една макроспора. Броят на хромозомите е 2n = 48.

Azolla pinnata е по-топлолюбиво растение отAzolla filiculoides иAzolla caroliniana. Отглеждането му лятото в плитка вода, над тинест слой не е сложно. Зимуването е възможно единствено в много светло и топло място.
За растежа на тази азола важен фактор е наличието на фосфор.
Растението издържа при pH 3,5 – 10, но се развива оптимално при pH 4,5 – 7 и много интензивна светлина. Оптималната температура е 20 – 30 градуса. При температури по-ниски от 5 градуса и по-високи от 45 градуса растението загива.

Статията е прегледана 6227 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook