Екремокарпус (Eccremocarpus)

Екремокарпус (Eccremocarpus)

Семейство Бигнониеви (Bignoniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 октомври 2011 г.

Род от пет вида цъфтящи, катерливи растения от сем. Bignoniaceae (Eccremocarpus longiflorus Humb., Eccremocarpus vargasianus Sandwith, Eccremocarpus scaber, Eccremocarpus blossoming). Произхожда от западните части на Чили, Аржентина, Перу.

От гръцки името му се превежда като ekkremes (висящи) и carpоs (плодове).
Най-често като декоративно растение се използва видът Eccremocarpus scaber, който носи многозначителното име Chilean glory flower, Chilean glory vine. Чилийското му име е Chupa-Chupa.

Растението е особено подходящо за бързо покриване на огради, стени и перголи. Достига височина до 5-6 метра. Стъблата са покрити с двойноперести листа, които завършват с нежно извито мустаче, с което растението се прикрепва и катери. Цветовете са екзотични, с форма на тръбичка и размери до 3 см. и са златисто - жълти (Garden Gold Form Tresco), розови (Tresco rossa), оранжеви и червени (Tresco Scarlet) или охра (Tresco kinovarno).
Събрани са в съцветия и се появяват през цялото лято и есента. При прецъфтяване се образува семенна шушулка, пълна с голямо количество семена.

В родината си Екремокарпусът е вечнозелена лиана, с подземни грудки, които дават нов живот на растението, ако поради някаква причина надземната част загине. В местата с умерен климат се отглежда като едногодишно или като парниково растение. Не изисква специална почва, но е добре тя да е лека, влажна, но и отцедлива. Тори се умерено.

Размножава се със семена през януари - февруари в парникови условия. Покълва бавно при температура 15-20 градуса и поддържане на равномерна влага. Навън се засажда след като премине опасността от слани. Може да се размножава и с резници.

При многогодишно отглеждане се прави есенна или раннопролетна резитба, за да се даде възможност на корените да се възстановят и заякнат. За един балансиран растеж на екремокарпуса е необходимо да бъде на място, което се огрява поне няколко часа от пряко слънце.

Статията е прегледана 7068 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 април 2014 в 21:06

Кажете ми моля, за ограда как да се сади? Например на един линеен метър колко коренчета да се засадят т.е. на какво разстояние се засаждат коренчетата, за да се обхване изцяло дължината на оградата?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook