Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Отровни домашни растения - част 1

Отровни домашни растения - част 1

Публикувано от на

Последна промяна на 08 юли 2011 г.

Някои растения, отглеждани в дома, притежават съставки, които действат неблагоприятно на човека, в някои случаи могат да причинят и смърт, особено на деца.
Ще се постараем в няколко статии да опишем някои от тези растения и причините за отравяния с тях.


Дифенбахия (Dieffenbachia sp.)
Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението.
Отровно вещество: Калциев оксалат. Микроскопични кристалчета, които предизвикват възпаление, ако попаднат върху или в човешкото тяло. Ако се погълнат листа, сок или други части от растението, те могат да причинят възпаление на лигавицата на устата и глътката, което може да продължи няколко дни. В по-тежки случаи може да се стигне до задушаване. Да се избягва попадане на сок от растението върху очите, защото предизвиква силно възпаление и дразнене.
Дифенбахията се използва като растение, пречистващо въздуха в дома.


Монстера (Monstera deliciosa)
Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението.
Отровно вещество: Калциев оксалат.
Има подобно действие като Дифенбахията при дъвчене и поглъщане на части от растението. Предизвиква и алергични реакции у някои хора.

Други растения, които съдържат калциев оксалат и имат подобно въздействие върху човека са:
• Филодендрон (Philodendron sp.)
• Антуриум (Anthurium andraeanum)
• Каладиум (Caladium hortulanum).


Хортензия (Hydrangea macrophylla)
Части, съдържащи отровно вещество: Листа и цветни пъпки.
Отровно вещество: Хидрагин (Hydragin), цианогенен гликозид.
Признаци на отравяне: Предизвиква повръщане, коремни болки, диария, затруднено дишане, летаргия и кома. У някои хора предизвиква контактни дерматити при работа с растенията. Отравянията са редки, тъй като растението не е привлекателно за ядене...


Татул (Datura innoxia)
От рода Datura (Татул) някои видове се използват като декоративни цветя, отглеждани в градината или дори в саксии.

Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението.
Отровно вещество: Атропин, хиосцин, хиосциамин.
Тези алкалоиди се използват в медицината като спазмолитици (атропин, хиосцин) и за разширяване на зениците (атропин), но в по-големи количества причиняват отравяне и дори смърт. Леталната доза атропин е 100 mg.
Признаци на отравяне: Възбуда, конвулсивни движения, кома, сънливост, халюцинации, висока температура.


Амарилис (Amaryllis belladonna)
Амарилис беладона е единственият естествен вид на рода Амарилис (често смесван с рода Хипеаструм). Родината му е Южна Африка, по-точно югозападният край на Африка - полуостров Кейп (Cape Peninsula). В домашни условия се отглеждат различни хибриди.

Части, съдържащи отровно вещество: Луковицата на растението.
Отровно вещество: Ликорин, температурно устойчив алкалоид, който се съдържа също и в луковиците на кливия, кокиче и нарцис. Количеството на алкалоида в луковиците е малко, така че за да се получат симптомите на отравяне, е необходимо да бъдат погълнати големи количества луковици.
Признаци на отравяне: Разстройство, гадене и повръщане.


Антуриум (Anthurium)
Антуриум е род, който има голям брой видове (почти 1000) с характерни цветове в различни отенъци, често отглеждани в домашни условия. Антуриум е разпространен във влажните тропически гори на Централна и Южна Америка. Привнесен е и в някои страни на Азия, но там не е ендемичен вид.

Части, съдържащи отровно вещество: Стебла и листа.
Отровно вещество: Микрокристали калциев оксалат.
Признаци на отравяне: Микрокристалите калциев оксалат предизвикват възпаление на лигавицата на устната кухина и гърлото при поглъщане на листа и стебла на растението. Това предизвиква затруднения в дишането, пресипване и хрипост на гласа. В по-тежки случаи може да предизвика асфиксия (спиране на дишането).
Външно - може да предизвика еритема (възпаление) на кожата на ръцете или други части на тялото.


Хризантема (Chrysanthemum L.)
Родът хризантема (Chrysanthemum L.) съдържа над 30 вида. За декоративните хризантеми, отглеждани заради красивите им цветове, през 1999 г. е определено таксономичното название Chrysanthemum indicum L. Родината на хризантемите е Източна Азия (Китай, Япония и др.).

Части, съдържащи отровно вещество: Листа.
Отровно вещество: arteglasin A (сесквитерпен лактон).
Признаци на отравяне: Сесквитерпен лактоните са химически съединения, които предизвикват различни алергични реакции у човека. Те се съдържат не само в рода хризантема, но и в цялото семейство Сложноцветни (Asteraceae). Така че ако човек е алергичен към хризантемите, ще получава алергична реакция и от други членове на фамилията, като напр. Лайка(Matricaria chamomilla) и Бял равнец (Achillea Millefolium).


Кърпикожух (Colchicum autumnale)
Наричан още мразовец и (неправилно) есенен минзухар.
Кърпикожухът е луковично растение от рода Мразовец (Колхикум - Colchicum), семейство Кремови (Лилиецветни - Liliaceae). Често се смесва с минзухара, който е от рода Минзухари (Crocus), семейство Перуникови (Iridaceae) и не е отровно растение. Тъй като някои видове минзухар цъфтят и през есента, може лесно да се смеси с кърпикожуха. За разлика от цвета на минзухара, който има 3 тичинки, кърпикожухът има 6 тичинки. Освен това листата на кърпикожуха са значително по-широки от листата на минзухара. Кърпикожухът, както и минзухарът, се отглежда като декоративно растение в много домашни градини. Луковицата на кърпикожуха има миризма, наподобяваща миризмата на чесън.

Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението, особено луковиците и семената.
Отровно вещество: Алкалоиди колхицин, колхицеин и още около 20 други. Някои от тези алкалоиди се използват за медицински цели като лекарства. Най-силно отровен е колхицинът, той е една от най-силните отрови на клетъчно ниво. Съдържанието на колхицин в луковиците е 0.03-0.06% , а в семената - 0.02-0.04%.
Тези алкалоиди са устойчиви при дълго съхраняване, сушене, загряване, варене.
Колхицинът действа на централната нервна система, като парализира нервните окончания и блокира нервно-мускулните връзки. Действието му е подобно на действието на цианидите и за него няма открит антидот.
Признаци на отравяне: Стомашни болки, колики, колапс, разстройство, хемоглобинурия (хемоглобин в урината), възпаление на устната кухина, гадене, жажда, повръщане. В по-тежки случаи на отравяне може да има летален изход.


Момина сълза (Convallaria majalis)
Момината сълза е многогодишно растение с красиви гроздовидни съцветия с приятен аромат. Тя е единствения вид на рода Момина сълза. Член е на семейство Ruscaceae (Рускусови, Игликови) според последната таксономична класификация. Отглежда се в много градини в България.

Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението - цветове, листа, узрели плодове (които приличат на червено френско грозде), корени.
Отровно вещество: гликозиди конвалатоксин, конвалозид и редица други, както и някои сапонини. Конвалатоксинът е един от най-силните естествено срещани токсини с действие върху сърцето. Той предизвиква нарушение в ритъма на сърцето. В медицината този гликозид се използва (разбира се в необходимите малки дози) за лечение на сърдечна недостатъчност и леки нарушения в сърдечния ритъм.
Признаци на отравяне: Коремни болки, гастроентерити (възпаление на лигавицата на стомаха и на тънките черва), главоболие, повдигане, разширение на зениците, повръщане. Съпровожда се също с нарушение на сърдечния ритъм, студена и влажна кожа. При приемане на големи дози от отровните вещества може да настъпи кома и летален край. Това е малко вероятно при хората, но ако домашни котки и кучета имат достъп до растенията, има вероятност да се отровят при поглъщане на части от тях.


Бръшлян (Hedera helix)
Бръшлянът е представител на семейство Бръшлянови, род Бръшлян. Най-разпространен в Европа и част от Азия вид е обикновеният (английски) бръшлян (Hedera helix).
В домашни условия се отглеждат различни култивирани подвидове с красива окраска на листата.

Части, съдържащи отровно вещество: Листа, узрели плодове. Тъй като плодовете са горчиви на вкус, едва ли могат да бъдат погълнати от деца или възрастни в големи количества, за да получат отравяне.
Отровно вещество: Дидехидрофалкаринол, фалкаринол, хедерасапонини. Хедерасапонините претърпяват частична хидролиза до токсичните субстанции микрохедерин и бетахедерин. Дидехидрофалкаринолът и фалкаринолът предизвикват силно зачервяване на кожата и дерматити при чувствителни към тях хора. Екстракт от бръшлян се използва в медицината за лечение.
Признаци на отравяне: Мокро изприщване, затруднено дишане, кома, конвулсии, разстройство, еритема, мускулни спазми, парализа, повръщане.

Следва продължение . . .

Статията е прегледана 30897 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 08 юли 2011 в 08:10

Тъй, като отровните домашни растения са доста, ще ги публикуваме в няколко статии. Накрая ще ги обобщим в един материал.

#2 Vangelia Ivanova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 декември 2011 в 02:57

Господин Паяков, в затворено пространство не трябва да се отглеждат отровни растения. Аз например получавам алергичен шок в близост до змиярници, млечки, т.н., ако съм на улицата, а камо ли в затворено пространство.
И Вие като д-р Папазова заблуждавате, че змиярниците пречистват въздуха в спалните на децата ни. Не е вярно. Тази лъжа е от миналия век, сега има доказателства, че не само в затворено пространство, но и близост, не трябва да се отглеждат отровни растения!!!:

Фотосинтеза. - през деня растението приема въглероден двуокис и отделя кислород, а през нощта обратното, като заедно с въглеродния двуокис изпуска и отровите, които се съдържат в самото растение.

Въздух: Растението диша като нас - то поема кислород и отделя въглероден диоксит. Този процес на дишане се извършва и денем и нощем.
Тъй като през нощта стайният въздух, допълнително се обогатява с вредният за нас въглероден диоксит, там където живеем, учим и работим не бива да се отглеждат растения.
Над 30 % от алергиите са причинени от замърсения въздух в затворени помещения

ФАКТОРИ ПРЕДИЗВИКВАЩИ ОТРАВЯНЕ

Токсичността на субстанцията може да бъде повлияна от много РАЗЛИЧНИ фактори, като: пътят на прилагането (дали токсинът е бил поет чрез кожата, вдишван, или е погълнат); времето на излагането (за кратък, или дълъг период от време); броят на излаганията (една единствена доза, или многократни дози за определен период от време); физическата форма на токсина (твърдо вещество, течност, газ); генетичният състав на индивида, общото здраве на индивида и много други.
http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Toxicity
ЗАБЕЛЕЖКА: Майки, които отглеждат децата си заедно с отровни растения, ивършват престъпление спрямо собствените си деца. Особено опасни са за деца до 5 годишна възраст, ембрионите, атопични лица, детските градини и училища.
По-голям риск има при гладни и отекчени деца и животни и чувствителни лица, които са в близост до което и да е от тези растения.
The ARUM Fаmilу: Аraceae _ Dumb Canes (Няма тръстика)

Пътят на отравянето е: по директен и недиректен път чрез:

- контакт с растението
- поемане чрез поглъщане
- поемане чрез кожата и лигавиците (особено когато сме изпотени)
- вдишване на прахта по растенията пропита от токсините в растението
- вдишване на емисиите (ЛОС-я изпускани във въздуха от растенията).
- вдишване на дим. Не горете такива растения! Димът също съдържа отровите.

Националната система на Здравеопазването и Стандартите за Безопастност на Калифорния „Грижа за нашите деца”, призовава за забрана: продажбата, покупката и използването на потенциално опасни отровни растения в затворени пространства: домове, училища, детски домове, офиси.
Здравна програма на Калифорния „Грижа за вашите деца” California Childcare Health Program

Най- после има изследване, което доказва моят проблем в близост с отровно растение.

Саксийните Растения са Рискове за Здравето
Сряда, 7-ми октомври 2009 година, 14:24 часа [IST]

Саксийните растения Изпускат Летливи Органични Съединения

Sсiеnсе Daily (6-ти септември 2009 година)

Саксийните растения добавят естетическа стойност на домовете и офисите, което е едно докосване на природата, в затворено пространство.
Отдавна е доказана способността на популярните домашни растения, да поглъщат газове и пари, които се отделят от твърди и течни вещества и, които може да имат неблагоприятни краткосрочни, или дългосрочни въздействия, върху здравето на хора и животни, от въздуха в помещението.
ВНИМАВАЙТЕ, когато обмисляте да добавите някое растение, във вашата околна среда; освен че отделят кислород и поглъщат вредни Летливи Органични Съединения, НОВО ПРОУЧВАНЕ доказва, че някои стайни растения действително изпускат ЛОС-я в околната среда.

Изследователски екинп, начело със Стенли J. Кауs, от Университета на Грузия - отдел Градинарство, провежда проучване за индентификация и измерване на Летливите Органични Съединения, изпускани от четири популярни стайни саксийни растения. Американското Дружество по Градинарски Науки, също така отбелязва различия в нивата на изпусканите ЛОС-я, между деня и ноща. Проучването е публикувано от вестник „Ноrt Sсiеnс”.
В изследването са били използвани четири популярни саксийни растения: Мир Лили - Peace Lily (Spathiphyllum spp.); Змия растение - Snake Plant (Sаnsеviеriа trifаsсiаtа); Млечка Фикус (Weeping Fig) и Арека (кокосова палма) ( Areca - Dypsis lutescens, Синоним: (Сhrуsаlidосаrрus lutеscеns).
Всяко растение е било поставено в стъклен съд, с вход на поглъщане свързан с въглени – филтри, за доставка на пречистения въздух, и с изпускателни отвори свързани със затворени пространства, в които да се измерват летливите емисии. За проверка на присъствието на замърсители, резултатите са сравнени с празни контейнери.
Общо 23 летливи съединения са били открити в Мир Лили, 16 в Арека палма, 13 в Млечката Бенжамин, и 12 в Змиевидното растение Сансевиерия.
Кауs заявява: "Въпреки че, микроорганизмите в растенията показват, че имат значение за отстраняването на някои летливи замърсители от въздуха, те също изпускат Летливи Органични Съединения в атмосферата. За някои от тези ЛОС-я се знае, че влияят отрицателно върху здравето на хора и животни.
• Едни от ЛОС-я са съставки на видовете пестициди, прилагани по време на периода на отглеждането.
• Други ЛОС-я не са изпуснати от растенията, а по-скоро от микроорганизмите, които живеят в почвата.
• Също така е установено, че около 11 вида ЛОС-я са изпуснати от пластмасовите саксии, в които са отглeждани растенията.
• В изследването е интересна констатацията, че при всички видове растения, процентите на изпусканите ЛОС-я са по-високи през деня, отколкото през нощта.
Слънчевата енергия, заедно с много други фактори, въздейства за протичането на фотосинтезата и също така определя скоростта на освобождаваните емисии.
Проучването заключава: "Въпреки че, декоративните растения са известни, че поглъщат някои ЛОС-я, в същото време те изпускат различни ЛОС-я, за някои от които се знае, че са биологично активни”.
Трайността на тези съединения, както и тяхното въздействие върху хора и животни, все още не са достатъчно проучени.
More information: The complete study and abstract are available on the ASHS Hortscience electronic journal web site: http://hortsci.ashspublications.org/cgi/content/abstract/44/2/396
Source: American Society for Horticultural Science Indoor Plants Found To Release Volatile Organic Compounds
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en%7Cbg&u=http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090903163949.htm
Превод от английски на български език: mtrenkova@hotmail.com

#3 Катка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 май 2016 в 02:57

от къде мога да си купя грудка, луковица на амарилис

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 26 май 2016 в 06:00

В момента има в продажба на есенни луковици в Онлайн магазин FlowersNet.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook