Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Катлея довиана (Cattleya dowiana)

Катлея довиана (Cattleya dowiana)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 юли 2011 г.

Носи името на капитан JM Dow, американски морски офицер, оказвал неоценима помощ по време на експедициите за откриване на нови растителни видове в тропическите гори на Централна Америка.

Естествено местообитание: Cattleya dowiana расте във влажните тропически гори по атлантическото крайбрежие на Коста Рика, Панама, Колумбия и може да бъде открита между 250 и 2500 метра надморска височина. Предпочитано местообитание на Cattleya dowiana са високите клони на дърветата.

Описание на растението и цвета: Унифолиатен симподиален епифит. Растението е със средни размери. Височина на псевдобулбите 18-20 см, светло зелени твърди листа, с дължина 15-20 см и ширина 4-5 см. Цветоносът е с дължина около 12 см, при здрави, силни растения може да носи по 5 - 6 цвята. Размерът на цвета е около 15 -20 см, ароматен. Той е изключително впечатляващ със своите бледо - жълто до медно оцветени сепалии и петалии и контрастиращата винено - червено - пурпурна широко отворена и нашарена със златно дълга устна. Характерна особеност е, че жълтото оцветяване по устната на едно и също растение може да варира както през годините, така и в рамките на един цъфтеж, дори и на един цветонос.

Период на цъфтеж: средата и късното лято. За съжаление кратка продължителност на цъфтежа, само около 10-14 дена.

Температура на отглеждане: топлолюбив вид, предпочита по-високи температури в сравнение с другите едроцъфтящи катлеи. Летни дневни +28 -32 °С, нощни +22 -24°С; зимни дневни 25 -26 °С, нощни 18 - 22 °С. Температурата не трябва да пада под 18 - 16 °С. Денонощна амплитуда 5-6 °С.

Период на покой: Зимата, до появата на нова псевдобулба през пролетта.. Не се тори, поливането е минимално.

Видът е светлолюбив, с директна слънчева светлина и засенчване в най-горещите часове на летните дни. При нашите условия зимно време изисква доосветяване. Задължително да се осигури движение на въздуха. Много са чувствителни към преовлажняване, гниенето при тях обикновено е фатално. Субстрата трябва да изсъхва между поливанията.

Cattleya dowiana е една от най-невероятно красивите и ефектни едроцъфтящи катлеи, единствената жълто оцветена от тях. За съжаление жълтия цвят се оказва рецесивен белег и почти не се проявява в потомството. Въпреки това довианата е много използвана за хибридизация, защото тя има уникалната способност да потъмнява и прави по-богат светло лилавия цвят на други катлеи, с които се кръстосва. Тя е отговорна за интензивния тъмен цвят на много от най-красивите лилави хибриди днес. Степента на потъмняване зависи от използвания клон.

И досега стои спорът дали сattleya aurea (златната катлея) е разновидност на сattleya dowiana или е отделен вид. Поддръжниците на разделението стоят зад следните факти:
1. различен географски ареал
2. различно оцветяване на сепалиите, петалиите и устната
3. различно време на цъфтеж
4. различен размер на цветовете
5. различен аромат


Противниците на разделението пък са на мнение, че само първите два признака имат по-сериозна тежест, но само те не дават достатъчно основание Cattleya aurea да се обособи като отделен вид. Разликата от два месеца в периода на цъфтеж, размера на цветовете и аромата според много изследователи говорят само за различни типове на един и същи вид, а не за два различни вида. Според поддръжниците на тази теза катлея аурея е вариация на довиана – Cattleya dowiana var. aurea. И в момента в официалната номенклатура катлея аурея не е отделена като самостоятелен вид.

Освен златната разновидност на довианата има и още една различна в цветово отношение, също толкова прекрасна и пленителна - Cattleya dowiana var. rosita.

Катлея довиана (Cattleya dowiana)

Катлея довиана (Cattleya dowiana)

Катлея довиана (Cattleya dowiana)

Катлея довиана (Cattleya dowiana)

Катлея довиана (Cattleya dowiana)

Статията е прегледана 7994 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Silvia Latcheva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 юли 2011 в 06:51

Vazhititelnni sa.Izlachvat carstvenost i prelest.

#2 verkata69 (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 май 2012 в 00:07

kakva krasota izlu4va

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook