Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Полиподиум (Polypodium)

Полиподиум (Polypodium)

Семейство Папратови (Pteridaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 20 август 2011 г.

Полиподиума произхожда от тропическите райони на Южна Америка. Известно е и под имената сладка папрат, меча лапа или заешка лапа. Това красиво листно – декоративно растение е папрат и достига височина 50 - 60 см. Съществували са над 1000 вида папрати, като в момента на науката са познати между 75 и 100 вида. Най-популярните за стайно отглеждане видове са Polypodium aureum, P. polycarpon и P. Pustulatum.

Място: Полиподиума не обича директните слънчеви лъчи. Идеалното място за отглеждането му е полусенчесто място, например близо до източен или западен прозорец зад лека завеса. Също така Полиподиума се развива много добре и на северен прозорец. Обича умерените температури – през лятото около 25 градуса, а през зимата не по-ниска от 17 градуса. Осигурете на растението и постоянен приток на свеж въздух.

Грижи: Полиподиума е от растенията, които обичат високата въздушна влажност. Пулверизирайте растението редовно, а от време на време можете и да го къпете под душа. Също така за получаване и поддържане на оптималната висока въздушна влажност, поставете саксията с Полиподиума над съд с вода. Така постепенно изпаряващата се вода ще осигури оптималната за отглеждането на растението въздушна влажност. Саксията не бива да е във водата, а над нея, повдигната на камъчета! Polypodium polycarpon е сравнително устойчив вид сух въздух вид. Поливането следва да бъде умерено. Полива се след като е засъхнал горния почвен слой с мека и престояла вода. Полиподиума не понася както засушаването, така и преполиването!
Подходящ за Полиподиума почвен субстрат следва да бъде лек и водопропусклив. Съставен е от чимовка, листовка, разложен оборски тор и пясък. На саксията, в която ще засадите растението, осигурете добър дренажен слой за оттичане на излишната вода. Преполиването може да бъде фатално за Полиподиума.
Торете всяка седмица с органични торове, но в намалена наполовина концентрация. С минерални торове можете да подхранвате веднъж месечно през лятото.

Размножаване: Полиподиума се размножава чрез разделяне на растението през пролетта. Също така през средата на лятото може да се размножи и чрез спори, но това е много трудно и неподходящо за неопитни цветари.

Съвет на градинаря: За да имате здраво и красиво растение, осигурете висока въздушна влажност и дръжте далеч от директните слънчеви лъчи! Особено внимание обръщайте на влажностния режим и пестеливото поливане през зимата при централно парно отопление.

Статията е прегледана 5856 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook