Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Пенстемон (Penstemon)

Пенстемон (Penstemon)

Семейство Живовлекови (Plantaginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 септември 2011 г.

Родът наброява около 250 вида, естествено цъфтящи основно в Северна и Централна Америка, както и Източна Азия. Името му произлиза от гръцки "pente" — пет и "stemon" - тичинкова нишка (жица), по броя на тичинките в цвета. Цветчетата са многобройни с различна големина и разцветка, събрани в гъсти, подобни на метлица, съцветия, понякога единични, бели, розови, червени, светлосини,лилави, с дълга двуустна, заоблена, тръбеста форма. Плодът е двустранна многосеменна кутийка. Семената са много дребни, като в 1 гр. има около 1000 бр. и имат 2-3 годишна кълняемост.

Голяма част от култивираните видове пенстемон са с кратък живот - от 2-3 до 5-7 години. За това трябва своевременно да се погрижим за тяхното размножаване - със семена, с резници или чрез разделяне на туфата. Интересното тук е, че даже деленето по време на цъфтеж, не пречи на отделните туфички да се прихванат и да продължат цъфтежа си до есента.
Големият брой видове предполагат различни условия за отглеждане, но болшинството се отнасят към алпийските растения и изискването при тях е слънце, добре дренирана и оцедлива почва.

Големите декоративни качества и лесното размножаване правят пенстемона много предпочитано растение в градинските композиции. Нискостеблените видове са великолепни в алпинеуми или на преден план в цветните лехи. Множество достатъчно високи пенстемони цъфтят в унисон с розите, божурите, лилиумите. Техните малки цветчета създават дантелен облак около фаворитите в градините.

Penstemon davidsonii
Пенстемон (Penstemon davidsonii)

Penstemon barbatus
Пенстемон (Penstemon barbatus)

Penstemon hartwegii 'Scarlet Queen'
Пенстемон (Penstemon hartwegii 'Scarlet Queen')

Penstemon barbatus var nanus
Пенстемон (Penstemon barbatus var nanus)

Penstemon digitalis
Пенстемон (Penstemon digitalis)

Penstemon davidsonii
Пенстемон (Penstemon davidsonii)

Penstemon scouleri 'Alba'
Пенстемон (Penstemon scouleri 'Alba')

Статията е прегледана 5845 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook