Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Далия - 10 основни правила

Далия - 10 основни правила

Публикувано от на

Последна промяна на 26 октомври 2011 г.

1) Градинските и изложбени сортове далии се назовават с имена Dahlia x variabilis. Това не е наименованието на вида, а просто начин производителите „да се докарат” пред клиентите с посланието, че хибридите са сложни и никой не може да бъде изцяло сигурен за линията на произхода им. Срещат се 27 вида (в диво състояние), но те са тревисти, с по-слаба структура и не се отглеждат в градините.

2) Далиите произхождат от Мексико и Централна Америка, където грудките им в миналото са се използвали за храна.

3) Грудките на далиите трябва да се стартират напролет, като се поставят в сандъче или саксия, покрият се наполовина с компост, при неголяма влажност и висока температура. Няма данни за необходимост от светлина, така че може да ги стартирате и в бюфета, на проветриво място, в отопляем парник или просто на слънчево място. Когато прораснат и стъблата станат около 10 см, можете да ги пресадите в градината, на дълбочина около 15-20 см. Запомнете, обаче, че надземната част не издържа при мразовито време/слани.

4) Формата на далиите се доминира от силна растежна пъпка на върха. Връхната пъпка произвежда химични вещества, които възпрепятстват развитието на странични разклонения. Това означава, че ако искате растения с обемна корона, трябва да пензирате връхната пъпка. Ако пензирате връхните пъпки, растението ще цъфти с много, но по-дребни цветове. Ако пензирате пъпките по разклоненията, ще цъфтят основните стъбла - с малобройни, но по-едри цветове.

5) Далиите съдържат 95% вода и се нуждаят от много поливане. По-време на активната вегетация те се нуждаят от 18 инча средна сума на валежа, което е повече от най-високите норми на валежи за Великобритания (около 460 л/кв. м за целия сезон). Така че, не спирайте да ги поливате и при дъждове. При горещо време листата на растенията могат да посърнат, дори ако почвата е влажна, защото изпаряват повече вода, отколкото кореновата система успява да набави.

6) Когато пъпката се развие до размера на грахово зърно, тя вече е напълно оформена. Това означава, че броят на клетките, които я изграждат, е същият като при напълно развит цвят. Всичко, от което далията се нуждае за разцъфтяването на пъпката, е прием на вода. Така че, не спирайте да поливате.

7) Всъщност далиите прорастват повече през нощта, отколкото през деня. Като всички растения, те използват слънчева светлина, вода и въглероден двуокис, за да фотосинтезират, като така произвеждат захари и скорбяла. Тези вещества се пренасят съобразно нуждите на растението и се преработват, за да осигурят енергия за растежа. Докато растението разполага с достатъчно захари, процесът на усвояването им продължава и през нощта, като за целта далията поглъща кислород и отделя въглероден двуокис.

8) Повечето далии са цветя на краткия ден. Това ще рече, че цъфтежът им ще започне, когато денят се скъси. В Лондон най-дългият ден е 21 юни и продължителността му е 16 1/2 часа. Независимо колко рано сте ги стартирали, повечето далии обаче няма да цъфнат преди денят да е станал по-кратък от 14 часа, което се пада около средата на август.

9) През есенния сезон обогатете мястото, където разсаждате далиите, с много органичен материал, за да подобрите способността на почвата да задържа влага. Няма значение, че органичните добавки може да са само частично угнили. Не подхранвайте грудките, когато ги насадите през пролетта. Кореновата система трябва да се стимулира към растеж, за да търси вода. Когато растението се развива най-усилено, може да го подхраните с по-висока доза поташ (калиев карбонат), но не прекалявайте. Ограничете подхранването до минимум или съвсем го спрете в периода на активен цъфтеж. Единствено водата превръща пъпките в цветове, така че наторяването няма да помогне, а само ще стимулира развитие на повече листна маса. Подхранването с по-високи дози поташ към края на сезона ще допринесе за формиране на издръжливи и здрави грудки.

10) Извадете грудките след като първата слана попари надземната част. През зимата ги съхранявайте при температура между 4C и 7C на сухо място, но не съвсем без въздушна влажност. Няма значение в какъв материал ще съхранявате грудките – може да е стар компост, пясък, нарязана хартия, под старо зебло и пр.

Статията е прегледана 31561 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Теодора Веселинова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 февруари 2012 в 08:28

Здравейте!Наскоро си посадих далия и не знам как да я гледам.На опаковката пишеше само,че трябва да се гледа на слънце.Така потърсих и вашия сайт.
Сега ще си имам хубави далии!БЛАГОДАРЯ!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook