Акация (Acacia armata)

Акация (Acacia armata)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 22 септември 2011 г.

Родът на акацията е представен от над 800 вида, като единствено Acacia armata е подходяща за отглеждане в дома. Произхожда от Австралия. В родината си може да достигне на височина над 3 м., на в домашни условия се развива като малко храстче.
Листата на този вид Акация са светло зелени, сложно перести, като през нощта те се свиват. Цъфти най-често в ароматни жълти цветове, но има също така и екземпляри, които цъфтят в бяло. Цветовете са дребни, около 1см., събрани в множество съцветия. Периода на активен цъфтеж е пролетта.

Място: През лятото Акацията (Acacia armata) се изнася на балкона или в градината на свеж въздух. Растението не обича директното слънчево греене и затова е наложително да му осигурите защита от силните летни слънчеви лъчи. През зимата Акацията е в период на относителен покой и температурата на мястото за зимуване следва да бъде около 8-10 градуса. Подходящо място за зимуване на Акацията е остъклена тераса, където обаче температурите не падат под 8 градуса.

Грижи: Акацията (Acacia armata) е от непретенциозните растения, подходящи и за неопитни цветари. След периода на зимуване, през ранната пролет, можете да поставите Акацията близо до прозорец. С нарастването на деня и повишаването на температурата, растението се активизира и подготвя за пролетния цъфтеж.
През пролетта поливането е умерено, а горещите летни дни се полива обилно.
Подходящ за отглеждане на здраво растение е почвен субстрат, съставен от равни части чимовка, листовка и пясък. Избирайте средни по големина саксии с диаметър 12-15 см. Пресаждайте растението всяка година, като увеличавате с един номер размера на саксиите.

Размножаване: Акацията (Acacia armata) се размножава както от семена, така и вегетативно. Семената се сеят в края на зимата (януари - февруари) при температура на почвата около 20 градуса. При вегетативно размножаване, резниците можете да вкорените и при малко по-ниски температури – около 18 градуса.

Съвет на градинаря: Акацията (Acacia armata) не се подрязва! Единствено използвайте градинските ножици за да премахвате увехнали клонки.

Статията е прегледана 11070 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 мими (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 март 2013 в 19:44

na kolko santimetra se see akaciqta???

#2 juli1369 (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 май 2014 в 21:29

Откъде мога да си я купя и колко струва.

#3 даниел (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 май 2014 в 21:17

От къде в София мога да си купя тази Акация (Acacia armata)?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook