Вкореняване на сакъзчета

Вкореняване на сакъзчета

Публикувано от на

Последна промяна на 22 януари 2012 г.

Днес си вкорених сакъзчетата за следващата година и реших да споделя моя опит.

Кога да вкореним сакъзчетата?

Всяка година залагам резниците по това време на годината. Всъщност правя го в началото на месец септември, но понеже тази година е много топло, отложих занятието за края на месеца. Но като правило следя прогнозите и когато се очертае една седмица с температури около 25 градуса максимални - действам.

Ето базовия материал, от който ще режа. Важно е сандъчетата да не са поливани в близките 2-3 дни, т.е. почвата да е суха и самите сакъзчета да са леко засушени. Но леко!

Вкореняване на сакъзчета

На балкона имам 5 сандъчета със сакъзи, които са 3 цвята - бели, розови и червени. Понеже успеваемостта не е 100%, ще се запася и от всеки цвят ще вкореня по 7 резника. Гледам задължително да имат цветове, защото иначе няма как да знаете кое какъв цвят е. Единствено розовото се познава лесно, защото стеблото му е много светло зелено и контрастира с останалите. Бялото пък има доста по-малки листенца от останалите, а също така междувъзлията са през много малко разстояние. Или след всички тези писаници става ясно, че и без цветове се познават кое какво е. Но това се отнася само за моите. За да сте сигурни вие какво вкоренявате, режете с цвят или намерете филиз с цвят и от него режете, като поставяте резниците от съответния цвят на купчина, където има и поне един цвят.

Вкореняване на сакъзчета

Колко и как да режем

Аз режа от върха около 15-20 до 25см. При тази големина на сакъзчетат няма как да се реже вдървено стебло, както някои питат. Не зная дали успеваемостта при вкореняване на вдървени резници е по-добра, но аз такива никога не съм вкоренявал и не мога да споделя опит. Режа на около 1см под възел - това е важно! Когато избирам какво да режа си правя сметката задължително под почвата, където ще вкореня, да има поне 2 възела.

Вкореняване на сакъзчета

Вкореняване на сакъзчета

Вкореняване на сакъзчета

Подготовка на резниците

След като съм избрал резниците от съответните цветове, пристъпвам към подготовката им. Първо с ножица изрязвам всички листа, които ще попаднат под почвата. Аз за вкореняване използвам кофички от кисело мляко (вкъщи ядем индустриални количества кисело мляко) и в общи линии режа листата на 2/3 височина на кофичка от кисело мляко. Изрязвам и всички цветове и пъпки. Всички! И това се прави постоянно през цялата зима. Задължително трябва да попречите на резниците да цъфтят, защото това отнема от силите на растението. Ако оставяте цветовете и пъпките, вкореняването ще стане много по-трудно, а много вероятно и неуспешно. В тая работа реплики от сорта "Жал ми е" не играят. След тази манипулация ето какво остава от резниците:

Преди подготовката
Вкореняване на сакъзчета

След подрязването
Вкореняване на сакъзчета

Преди подготовката
Вкореняване на сакъзчета

След подрязването
Вкореняване на сакъзчета

След това правя още едно нещо, което спомага за образуването на корените. С остър неназъбен нож се цепва на кръст основата на резника там, където сте го изрязали. Цепва се на около 5-7 мм.

Вкореняване на сакъзчета

Вкореняване на сакъзчета

Вкореняване на сакъзчета

След като се цепнат всички резници, се оставят за 2-3 часа, но не потопени във вода. Идеята е изрязаното да изсъхне. Оставят се на сянка, не на слънце, че ще се спаружат. Както виждате, оставил съм по един цвят като етикет.

Вкореняване на сакъзчета

Съдове и почвен субстрат

Както казах, вкоренявам в кофички от кисело мляко. Почвеният субстрат за вкореняване на резниците е от градинска почва и перлит в отношение 2:1. Ако имате пясък, можете да сложите и малко пясък. Аз обикновено пясък слагам пролетта в сандъчетата на балкона, а на резниците - не. Понеже не пробивам кофичките, ако почвата е тежка и не се полива с мярка, има сериозен риск от загниване на резниците. Ако не сте уверени дали ще "уцелите" с поливането, ви съветвам да си пробиете дупки на съдовете, където ще вкоренявате, за да се оттича излишната вода.

Вкореняване на сакъзчета

Вкореняване на сакъзчета

След като си подготвя субстрата, пълня кофичките до 1см. от ръба и леко притискам да се уплътни. Но леко - важно е субстрата да остане водо- и въздухо-пропусклив. Може да сложите някакъв дренаж на дъното на съдовете - например керамзит, перлит или чакъл. Аз не го правя. След това просто забивам резнизите и пак леко притискам почвата около тях. Надписвам си кофичките с перманентен маркер, поливам колкото почвата да се навлажни и ги поставям на югоизточен прозорец.

Вкореняване на сакъзчета

Вкореняване на сакъзчета

Снимките горе са от миналогодишната реколта, при това са правени през пролетта. Тези резници от снимките в момента, когато пиша това, са на изчакване - онези няколко часа, в които трябва да изсъхне отрязаното.

Надявам се да съм бил полезен със споделеното. Късмет във вкореняването!

Статията е прегледана 139726 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Мариана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 септември 2011 в 00:19

Благодаря за подробното описание. За мен тази информация е много навременна, стегнато представена и полезна. Пожелавам Ви много радост край новите сакъзчета другото лято.

#2 eleonita (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 септември 2011 в 21:56

Edno goljamo BLAGODARJA za podrobnata informacija

#3 jzenova (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 септември 2011 в 12:01

Браво! Страхотна статия и толкова подробно, че е срамота да не го направиш. Но след това как се отглеждат толкова кичести и хубави, има ли нещо по особено, по колко коренчета са в сандъче? Много благодаря!

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 29 септември 2011 в 12:27

Здравейте,
Благодаря за хубавите думи. Тези на снимката са по 3 бр. в сандъче. Много мога да пиша за отглеждането им, но като цяло аз редовно споделям за отглеждането им във форумите. Може да прочетете и статията за сакъзчетата, където също съм споделял личен опит.

#5 Zuzana (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 октомври 2011 в 19:39

на по подробно обяснение небях попадала ,благодаря.

#6 Ваня (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 октомври 2011 в 16:21

Страхотно. Ей това се казва предаване на опит!!! Сега виждам къде са ми били грешките, жалко че разсипах много яки цветове.

#7 Магдалена (Регистриран потребител)

Публикуван на 15 октомври 2011 в 21:56

Здравейте!
Безкрайно полезна статия! Благодаря! Бихте ли казали, дали по този начин се вкореняват и резници от мушкато(обикновено, кралско, канадско)?

#8 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 16 октомври 2011 в 03:13

Здравейте,
Обикновеното мушкато даже се вкоренява още по-лесно. А кралско и канадско мушкато така и до момента не съм успял да вкореня.

#9 DALIA (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 октомври 2011 в 11:57

Миналата есен вкорених нагъсто сакъзчета в 2-3 сандъчета с цел напролет да ги разхвърлям в останалите, защото няма къде да прибера всички сандъчета. При разсаждането почвата беше влажна и се отдели от корените. Голяма част от разсадените сакъзчета загинаха. Дали трябва да се внимава растенията да се разсаждат с почвата около корените(което е абсолютно постижимо ако са в кофички) или причината за погрома е била друга?

#10 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 20 октомври 2011 в 07:07

Здравей,
Сакъзчетата имат нужда от малко вода, особено пък зимата, когато и температурите са по-ниски и светлината е по-оскъдна.
Аз затова ги вкоренявам септември, когато все още е топло и светло. Тогава и поливам по-обилно, те си пускат коренчета и след това поливането става пестеливо.
Иначе това за сандъчетата не е проблем. Единствения минус на този начин е, че при разсаждането през пролетта корените много се разбутват, което да кажем малко би забавило развитието им. При метода с кофичка за всяко растение, през пролетта почвата се отделя от кофичката с корените и те дори не разбират, че са сменили мястото си. Пък е и по-лесно.

#11 ina_d_t (Регистриран потребител)

Публикуван на 20 ноември 2011 в 12:34

Точно така правя и аз.Само че,преди да ги сложа в пръстта ги потапям във вкоренител за резници,/има го по цветарските магазини/.2011

#12 Didi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 март 2012 в 15:51

Необходимо ли е сакъзчетата да се пресаждат всяка година? Имам такива, които съм ги засадила през изминалото лятото и се "развиват" прекрасно/засега/ - как да постъпя?

#13 djidji (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 март 2012 в 14:01

Можели през този месец да вкореня сакъзчетата,

#14 val (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 април 2012 в 00:42

Статията е много подробна и полезна.Благодаря за изчерпателния отговор

#15 димитровче (Регистриран потребител)

Публикуван на 20 юни 2012 в 12:11

Благодаря за споделения опит!Снимките и подробното описание са гаранция за успех и при най-неопитните градинари като мен!

#16 rederere (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 септември 2012 в 15:09

Много добре би било всеки "практически" материал да е направен така прегледно и разбираемо - не струва нищо - само желание и фотоапарат. Лично на мен тази статия ми беше много полезна!

#17 kasija (Регистриран потребител)

Публикуван на 22 септември 2012 в 11:13

И аз благодаря за статията. Въпреки, че вкоренявам от много години сакъзчета, сега научих и други важни подробности.

#18 galina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 октомври 2012 в 14:37

Благодаря ти, Бимбарго!!!!
Наааай-после някой да сподели разбираемо опита си!!!!
Дано да се справя с резниците - за първи път ще го правя. Зосега се въздържах, защото така и никой не успя да ми обясни нормално, на достъпен език, че и с визия!!! как става тази магия! Около мен няма хора, които да се занимават с цветя и затова ми е много трудно.
Още веднъж БЛАГОДАРЯ ТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#19 mma69 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 октомври 2012 в 08:26

Благодаря за подробното описание.Страхотно.
Искам да попитам по колко броя резници слагате в една кофичка от кисело мляко?

#20 йорданова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 ноември 2012 в 21:07

благодаряяяя

#21 cvetana (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 ноември 2012 в 19:36

И аз Благодаря за прекрасната статия.Заслужава си похвалата.Успех с новите резници.Аз май късно намерих статията,дано моите резници се хванат

#22 maria (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 ноември 2012 в 18:38

Обичам сакъзчетата, захващат се лесно.

#23 Деси (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 февруари 2013 в 18:54

Много се радвам,че има добри хора с богат опит.Навреме прочетох статията и ще ми бъде от полза.Пожелавам си касмет,както и на всички любители цветари.

#24 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 февруари 2013 в 20:07

Здравейте, може ли някой да ми каже по колко коренчета на лобелия се засаждат в стандартно сандъче и на какво разстояние? За първа година ще гледам това цвете,ако успея, разбира се!?

#25 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 април 2013 в 20:16

Здравейте, статията е много хубава и съм си я запазила като наръчник за вкореняване за есента:) Преди седмица, обаче, пресадих сакъзчета от разсадник (не знаех как да запазя миналогодишните и тази пролет започвам отначало). За съжаление за една седмица пожълтяха в края на лисата всичките 16 коренчета, като някои от листата са изсъхнали и сбръчкани. Още като ми ги донесоха имаше жълти и засъхнали листенца, но реших, че при порасналия им вид (около 20 см) може би е нормално.
Такова зажълтяване, изсъхване и сбръчкване на листата ми се случи миналата година със сакъзите, но беше към месец юли края и началото на август и гледах до тях сандъче с каскадна петуния, на която видях листни въшки и реших, че може да са се позаразили. Пръсках ги с комбинация от препарати: Скор 25ЕК и Данадим прогрес 40ЕК и малко закрепих положението, но цветята така и не си върнаха предишния зелен, богат на листна маса и здрав вид.
В събота ще водя няколко коренчета в разсадника да ги диагнозират, но може ли за още един съвет или мнение междувременно?

#26 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 11 април 2013 в 21:09

Подобно нещо ми се получава при засушаване и висока температура, но сега няма висока температура. Според мен е физиологичен проблем, а не заболяване. Подхранете ги с тор, богат на азот и хелатно желязо (повече можете да прочетете тук). Може да попитате и тук.

#27 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 април 2013 в 10:11

Много ви благодаря!

#28 Виолета (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 юни 2013 в 21:59

Браво.Толкова ми допад
на статията ви.Научих много и видях някои мои грешки.Ако може да ми отговорите-през колко време се торят с т.н.шербет-ферментирал кокоши боклук вьв вода.Благодаря ви.

#29 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 12 юни 2013 в 22:41

С това трябва да се действа много внимателно, защото предозирането гори. Не по-често от веднъж седмично. Птичият тор е много силен.

#30 Мими (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 август 2013 в 00:03

Благодаря за подробното описание. Днес ми дадоха една резница от сакъзче и ще се опитам да го вкореня според инструкциите! :)

#31 Камелия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 август 2013 в 07:47

Здравейте! Много хубава статия! И аз ще започна тези дни с вкореняването, но ме интересува нещо. Може ли докато е хубаво времето да ги държа в сенчестата част на югоизточен балкон. До каква температура може да издържат на вън, колко често се поливат и кога да включа жълтият кристалон за торене. Благодаря Ви предварително!

#32 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 август 2013 в 08:00

Здравейте,
Сенчест югоизточен балкон е перфектно място да края на септември - началото на октомври. Вкоренените резници не трябва да се излагат на температури по-ниски от 10 градуса. Поливането трябва да е много пестеливо - просто почвата да е леко влажна.
Колкото до торенето, оставете го за пролетта. Не е добра идея да се торят сега през есента.

#33 Камелия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 август 2013 в 20:28

Благодаря Ви! Ще следвам точно инструкциите,дано да се хване някой и друг резник! Тази година ще опитам за първи път вкореняване на сакъзи. Интересно ми е дали ще успея.

#34 Веселина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 31 август 2013 в 09:53

Благодаря! Имам въпрос за старите растения, запазвате ли ги?

#35 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 31 август 2013 в 10:39

Не, не ги пазя. Някои твърдят, че втората година цъфтели още по-обилно. Веднъж опитах и не бях впечатлен. Затова всяка година залагам нови резници и ги подновявам.

#36 Михаела (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 септември 2013 в 21:45

Много съм благодарна за подробното описание на всички необходими операции, необходими за вкореняване на сакъзчета. В момента моите резници изчакват да позасъхнат, субстратът е готов. Пазя от дълго време статията. Да сте жив и здрав!

#37 илиана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 ноември 2013 в 22:03

Здравейте, много често чета вашите съвети за сакъзчетата и една позната ми даде днес цяла торбичка от нейните, орязала ги е и се сетила за мен, току що ги вкорених според начина по който сте описали, чрез засушаване, рязане на кръст и т.н, но основния въпрос е цяла зима ли да ги държа на топло или след определен период да им търся по-хладно място, в момента са под южен прозорец със стайна температура около 20 градуса?

#38 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 19 ноември 2013 в 05:27

Здравейте,
До сега винаги вкоренените резници сакъзчета съм държал на перваза на югоизточен прозорец на температура около 18 - 20 градуса и са се развивали много добре. Така са ми били цялата зима. До пролетта правят доста листна маса и се издължават с поне 15 - 20 см.
Тази година ги вкорених много късно - средата на октомври и резниците ги сложих на остъклена тераса в парник. Вчера от 50 вкоренени изхвърлих поне едно 10 - 15 броя. Бяха си направо изгнили. Сега търся причината, но тя май е повече от очевидна - влажно и хладно не се понасят и най-вече влажно. Поливайте много пестеливо! Ама наистина пестеливо.
Сега планирам да ги пренеса на мястото, където зимуват всяка година - югоизточния прозорец. Ще опитам и да си съхраня сандъчетата, които са си екстра и в момента. Просто ще ги подрежа и тях ще бухна на остъклената тераса, пък да видим. И ще се отчетем напролет какво сме направили - или ще има много за раздаване или ще просим ;)

#39 илиана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 ноември 2013 в 12:29

И още един въпрос : по колко слагате в кофичките, по едно или по повече? Благодаря

#40 саня (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 февруари 2014 в 17:23

Здравейте,
Имам едно въпросче,февруари може ли да се прави това нещо?
Майка ми ги слагаше в чаша с вода да пуснат корените...не е редно ли?
Благодаря предварително,много сте любезен и изчерпателен.

#41 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 03 февруари 2014 в 18:39

Няма проблем да се направи и през пролетта. Просто ще цъфнат малко по-късно.

#42 snejana stamatova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 февруари 2014 в 09:25

Здравейте,от септември съм начеснала сакъзчета,вървят много добре,но се притеснявам че израснаха доста - 40,50 см.
Не зная какво да правя,трябва ли да ги кърша или да ги оставя. Моля ви за помощ.
От септември съм накършила сакъсчета,на хладно и светло място са, израстоха доста около 40 - 50см. Безпокои ме това, че станаха много дълги. Не зная дали да ги кърша. Моля помогнете ми, доколкото зная като се кършат стават по разклонени. Очаквам Вашите съвети.

#43 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 февруари 2014 в 15:26

Да, сега е един добър момента за пензиране (отчупване на връхчетата). Аз поне ще го направя тези дни.

#44 Гергана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 септември 2014 в 12:24

Благодаря за полезната информация! За първа година успях да отгледам няколко и сега ще се постаря да приложа прочетеното на практика:)

#45 Ваня Коларова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 септември 2014 в 17:13

Искам да попитам приятелите къде е мястото на нашия почвен подобрител ТЕРАУЕТ-толкова добра работа върши и винаги сте го препоръчвали?

#46 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 05 септември 2014 в 17:16

Не съм убеден, че Тераует е подходящ за сакъзчета, да не говорим при вкореняване.

#47 nadejdaav (Регистриран потребител)

Публикуван на 05 септември 2014 в 21:03

Искам информация относно зазимяване на банан. Една година беше в саксия. От пролетта е навън в двора. Около 2 метра е висок. Мястото е подходящо и там ще бъде докато го имам.

#48 Ваня Коларова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 септември 2014 в 08:45

При създаване на нова почвена среда за сандъчетата се обърква 1 кг.ТЕРАУЕГ с 1куб.м. торопочвена смес с оглед подсигуряване на бъдеща аерация,дренаж и влагозадържане.За окореняване се използува гел от 5 г.ТЕРАУЕТ на 1 л.вода,като след 30 минутно изчакване за пълна абсорбция средата е готова да се внесе материалът за окореняване или стратификация,като те пртичат два пъти по бързо във времето.

#49 Elenka Koleva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 септември 2014 в 22:17

По този начин ги вкоренявам и аз , но не знаех , че трябва да се махат долните листа и цветовете.Благодаря за полезния съвет!

#50 Илка Ангелова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 септември 2014 в 23:10

Прекрасен материал и коментари и отговори на администратора! Отдавна не бях влизала поради повреден компютър, но сега получих истинско удоволствие от прочетеното и наученото . Благодаря на всички.

#51 Лилия Лечева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 септември 2014 в 10:44

И аз съм ви много БЛАГОДАРНА за страхотния съвет и начин на засаждане на сакъзчетата. Непраманно ще приложа вашата техника на засаждане тази година, тъкмо е септември месяц.

#52 Искра (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2015 в 02:17

Благодаря Ви много за полезната информация.Имах сакъзчета и всички изсъхнаха,въпреки поливането.Също така, виждам колко неправилно съм се опитвала да вкоренявам растението.Имам един въпрос - живея на Канарските острови,където е постоянно топло,лятото е много горещо,а зимата е лееко хладно, до 12- 15 градуса може би.Терасата ми е южна.Какво ще ме посъветвате? Трябва ли да прибирам сакъзчетата,да ги пресаждам ли или мога цялата година да ги оставя на терасата? Благодаря Ви предварително.

#53 митя геортиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 октомври 2015 в 18:23

Много подробна, конкретна и нагледна информация! Имам въпрос? Вкорених резници на сакъзче в началото на октомври . Кой месец се прехвърлят в саксии? Това не сте ни посочили!
С благодарност!

#54 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 октомври 2015 в 10:07

Здравейте,
Вкоренявам сакъзите в кофички от кисело мляко и в тях си стоят цялата зима до март месец, когато отиват директно в сандъчетата. Тъй като до март месец би трябвало корените да са вече добре развити и изпълнили цялата почва, съветвам ви преди да прехвърлите в сандъчетата или саксиите да навлажните почвата, за да можете при прехвърлянето да не разбутвате корените.

Също така добре се получава една техника при засаждане на окончателното място през март: вземате саксия или кофичка от кисело мляко (същата форма и размер като тази, в която сте вкоренили) и с нея натискате в сандъчето или саксията, където ще пресаждате. Казано по-просто оформяте една дупка с формата на съда, където сте вкоренили. След това изваждате растението с корените и почвата без да ги разбутвате и поставяте в оформената дупка. Би трябвало да си паснат идеално. Леко притискате и поливате около растението. Така най-малко се нараняват корените, съответно не се стресира растението.

#55 митя георгиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 октомври 2015 в 17:13

Безкрайно Ви благодаря!
Ще направя втория вариант. Добре, че Ви има за да ни давате толкова
компетентни съвети!

#56 Велка Тодорова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 април 2016 в 21:03

Здравейте!Ако имате информация за подрязване на клематис през пролетта когато вече има пъпки,добре ли е да се изрязва първата пъпка за по голям цъфтеж на растението?

#57 Катка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 септември 2016 в 23:38

сложих в кофички от млеко мушкато и сакъзчеа за вкореняване, но не съм ги разцепвала, това ще попречи ли да се вкоренят?

#58 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 септември 2016 в 11:30

Всичко е въпрос и на късмет. С описания метод успеваемостта е по-висока. Но в никакъв случай не е фатално това, че не сте ги срязали по описания метод. Самият аз практикувам метода с разцепването от 6 години. Преди това не съм го правил. Тогава успеваемостта ми беше около 60-70%. След това около 90%.

#59 Катка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 септември 2016 в 22:02

много Ви благодаря за отговора

#60 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 ноември 2016 в 15:18

Информацията е много точна. Аз вече трета година си размножавам така мушкатата и сакъзчетата и съм много доволна. Само че не ги нацепвам. Успеваемостта е над 80%. Става и по- късно, до ноември, преди големите студове, но трябва да е на светъл прозорец и да не е много топло в помещението. Не е нужно да запазите върха на клонката, достатъчни са 2-3 листа над почвата. Аз използвам винаги леко застарели чепки, не съвсем млади. През януари започвам да ги торя с течен тор за цъфтящи цветя на Лактофол. През март вече са с цветове и готови за изнасяне навън. Успех на всички!

#61 Силвия Тодорова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 септември 2017 в 10:02

Здравейте,имам прекрасно развити растения,от които ще взема материал за вкореняване.Но имам питане какво да правя с растението-майка.Как да презимува?

#62 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 06 септември 2017 в 12:18

Здравейте,
Растенията, от които режа резниците, изхвърлям поради липса на място за презимуването им. Ако имате хладно и светло място за през зимата, можете там да ги държите от октомври до март-април.

#63 Силвия Тодорова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 септември 2017 в 17:33

Имам място,но да ги подрежда ли и колко често да поливам?Те са на вилата и ще се върна чак напролет

#64 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 06 септември 2017 в 18:50

О да - подрежете ги, ама жестоко. Всичко над 10-15 см. над почвата може да изрежете. Дето се вика, да останат само клечки. От тях ще покарат нови клонки. Поливате мноооого рядко - примерно веднъж на две - три седмици, дори и месец. Почвата да е леко влажна. Дори да ги засушите, няма да има проблем.

#65 Димчева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 декември 2017 в 15:30

Здравейте,
забелязвам, че някой нови листенца на посадените резници изсъхват по края. Това на какво се дължи, поливам ги прекалено често или ги засушавам? Моля за съвет. Благодаря!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook