Паяжинообразуващ акар (Tetranychus)

Паяжинообразуващ акар (Tetranychus)

Публикувано от на

Последна промяна на 20 декември 2011 г.

Описание: У нас се срещат два вида Паяжинообразуващ акар - Tetranychus urticae и Tetranychus atlanticus. Условията, при които се развиват двата представителя на този вредител са сходни. Женските са с овално подобно на яйце тяло и дължина 0.4 - 0.5 мм. Съществуват две форми: лятна - с жълто-зеленикав цвят и зимна - с керемиденочервен цвят.

Поражения: Паяжинообразуващият акар живее и се храни от долната страна на листата. Това е основната причина за късното забелязване на присъствието му при градинските и стайни цветя. Акарите се хранят, като смучат сок, в резултат на което листата на растенията се покриват с бели точковидни петънца. С увеличаване на броя им се появява и така характерната нежна паяжина, която покрива листата и от горната страна, а също така летораслите и цветовете на растенията. Ако не се вземат незабавни мерки, листата на нападнатите растения опадват, а е твърде вероятно и растенията да загинат.
Също така е важно да се знае, че Паяжинообразуващите акари се развиват много бързо и дават много на брой поколения за един вегетационен период.

Борба: Най-важно за борбата с акарите е профилактиката. Редовното третиране на градинските и балконски цветя с изброените по-дору акарициди ще спести много проблеми. Ако забележите вредителя, незабавно изолирайте засегнатото растение. Твърде е възможно и съседните на него растения също да са засегнати. Затова изолирайте и тях и ги третирайте с акарицид в концентрациите, посочени по-долу или на опаковката.

Препарати: Талстар 10ЕК - 0.02-0.03%; Би-58 - 0.1%; Санмайт 20ВП - 0.05-0.075%; Омит 57Е - 0.1%; Ниросан 5ЕК - 0.06%.

Дозировка: Едно от най-важните неща при борбата както с болестите, така и с вредителите по цветята е правилната дозировка и брой повторения и интервали на третирането.
Дозировките са посочени на опаковките на препаратите и е важно внимателно да ги прочетете преди да действате. Най-често за различните вредители са посочени проценти (%). Какво означават те?
Например: При използване на Талстар 10ЕК - 0.02-0.03% в 1 литър вода се разтваря 0.2-0.3 мл. от препарата (течен препарат). За измерване на тези милилитри е удачно да се ползват малки мерителни чашки (продават се в агро аптеките), както и лъжичките от детските сиропи и антибиотици. Често на етикетите пише мл./декар. Това означава ХХ мл./100л. или казано по друг начин, 1 декар се пръска със 100 литра вода, в която е разтворен ХХ мл от препарата.

Предупреждение: Задължително използвайте предпазни очила, маска и ръкавици! Внимателно четете етикетите на препаратите и приложените листовки. Не използвайте препарати в стаята! Третирайте растенията на балкона или в градината на открито. Ограничете достъпа до третираните цветя на деца и домашни любимци!

Съвет: При третиране на стайни растения, както и на балконски цветя, завишете с около 20 до 50% предписаната на опаковката доза. Това, което е записано на опаковките на препаратите се отнася за третиране на големи площи с култури. В домашни условия, ние третираме няколко растения на много малка площ и затова е добре леко да се завиши дозата.

Статията е прегледана 1383732 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kafeSkanela.com (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 март 2014 в 23:11

Сблъсках се с тези гадинки преди месец (през февруари). Бяха ми нападнали лимона и авокадото, които са в саксии до прозореца. За кратко всички връхчета бяха нападнати от тези акари. За щастие се отървах от тях със сапунен воден разтвор и бикарбонатна сода. Пропорциите са важни, за да не изгорите растението. Написах статия с точните пропорции ето тук.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 25 март 2014 в 05:45

Нищо друго не остава освен да се пробва това. Че са много упорити гадините.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook