Оранжерийна белокрилка (Trialeurodes (Asterochiton) vaporariorum)

Оранжерийна белокрилка (Trialeurodes (Asterochiton) vaporariorum)

Публикувано от на

Последна промяна на 30 август 2014 г.

Описание: Оранжерийната белокрилка прилича на пеперуда. На големина достига до 1.5 мм, крилата са бели на цвят. Ларвите на белокрилката са овални, почти прозрачни и с големина около 0.5 мм.

Поражения: Оранжерийната белокрилка напада над 200 вида култури. От зеленчуците най-често нападнати са краставиците, тиквичките, доматите, фасула и патладжана. От градинските цветя, най-потърпевши са астрите, гербера, мушкатото, примулата, здравеца. При стайните цветя любимо лакомство за белокрилката си остава Хибискуса.
Щети на растенията причиняват ларвите, нимфите и възрастните оранжерийни белокрилки. Всички те смучат сок от долната страна на листата. Листата стават лепкави вследствие голямото количество захари (медна роса), които отделят ларвите на билокрилката. Отделените от ларвите захари са идеални за развитие на сапрофитни чернилни гъби, които покриват с мицел листата. Ако не се вземат навременни мерки, листата на нападнатото растение пожълтяват и изсъхват, тъй като мицела силно затруднява дишането и фотосинтезата на нападнатите растения. Друг проблем, който може да причини оранжерийната белокрилка е да пренесе вирусно заболяване върху нападнатото растение.
На година оранжерийната белокрилка развива около 10 поколения. Напада цветята както в оранжериите (от където идва и името и), така и в дома. През летните месеци мигрират.

Борба: Оранжерийната белокрилка, както е споменато по-горе, през летните месеци мигрира, т.е няма как да предпазите растенията на балкона и в градината от нападение на този вредител. Затова най-важна за борбата с белокрилката си остава профилактиката. Редовното третиране на градинските и балконски цветя с изброените по-долу инсектициди ще спести много проблеми. Ако забележите вредителя, незабавно изолирайте засегнатото растение. Твърде е възможно и съседните на него растения също да са засегнати. Затова изолирайте и тях и ги третирайте с инсектицид в концентрациите, посочени по-долу или на опаковката.

Препарати: Аплауд 25ВП - 0.1%; Санмайт 20ВП - 0.075%; Моспилан 20СП - 0.02%; Адмирал 10ЕК - 0.05%; Актара 25ВГ - 0.03%.

Дозировка: Едно от най-важните неща при борбата както с болестите, така и с вредителите по цветята е правилната дозировка и брой повторения и интервали на третирането. Първото третиране на засегнатите растения е за да унищожи възрастните индивиди. Второто и евентуално третото третиране е за все още неизлюпените яйца. Затова трябва да се третира поне два пъти.
Дозировките са посочени на опаковките на препаратите и е важно внимателно да ги прочетете преди да действате. Най-често за различните вредители са посочени проценти (%). Какво означават те? Например: При използване на Адмирал 10ЕК - 0.05% в 1 литър вода се разтваря 0.5 мл. от препарата (течен препарат). За измерване на тези милилитри е удачно да се ползват малки мерителни чашки (продават се в агро аптеките), както и лъжичките от детските сиропи и антибиотици. Често на етикетите пише мл./декар. Това означава ХХ мл./100л. или казано по друг начин, 1 декар се пръска със 100 литра вода, в която е разтворен ХХ мл. от препарата.
Всички изброени по-горе препарати освен Адмирал 10ЕК, са прахообразни. При тях принципа с процентите е същия, но става въпрос за грамове, а не милилитри. В този случай е доста по-трудно да се приготви нужния разтвор за третиране. Затова за цветята в дома и градината купувайте най-малките предлагани на пазара разфасовки. На опаковката е указано теглото и от него много по-лесно можете да отсипете например половината количество, което да разтворите в необходимото количество вода.

Предупреждение: Задължително използвайте предпазни очила, маска и ръкавици! Внимателно четете етикетите на препаратите и приложените листовки. Не използвайте препарати в стаята! Третирайте растенията на балкона или в градината на открито. Ограничете достъпа до третираните цветя на деца и домашни любимци!

Съвет: При третиране на стайни растения, както и на балконски цветя, завишете с около 20 до 50% предписаната на опаковката доза. Това, което е записано на опаковките на препаратите се отнася за третиране на големи площи с култури. В домашни условия, ние третираме няколко растения на много малка площ и затова е добре леко да се завиши дозата.

Статията е прегледана 1365972 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 tudor (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 декември 2014 в 09:40

Mnogo dobro i razbiraemo obqsnenie otnosno dozirovkatra na insekticida za praskane sre6to belokrilkata!!!

#2 Яна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 март 2015 в 16:04

Мисля ,че орхидеята ми е заразена от такива гадинки, има ли шанс да я спася?

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 март 2015 в 17:30

Винаги има шанс, но борбата е трудна. Преди малко действах с Моспилан за листни въшки - поне не мирише.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook