Галерия
Зефирантес (Zephyranthes)

Зефирантес (Zephyranthes)

Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 22 октомври 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Зефирантеса е луковично растение, което произхожда от Южна Америка. Родът е представен от около 40 вида. На височина достигат до 30 см. Листата са тесни и дълги, а луковиците са дребни с диаметър 2 - 3 см. Цъфтят през лятото с бели, жълти и розови цветове, които много приличат на цветовете на минзухара. Зефирантеса цъфти ежегодно, като цветовете са единични и с трайност от 4-5 дни. У нас се отглеждат основно 3 вида от тези цветя - зефирантес грандифлора (розови), белоснежен зефирантес (бели цветове с розов оттенък) и златист зефирантес (ярки и жълти цветове).

Място: Зефирантесите са светлолюбиви цветя, които най-добре се развиват на директна слънчева светлина. По отношение на температурата, Зефирантеса не е от претенциозните цветя. През лятото подходяща е температурата от 20 до 25 градуса, а през периода на зимен покой - около 5 - 10 градуса. Перваза на огрян от слънчевите лъчи прозорец е идеален за отглеждане на Зефирантес в стаята. Лехата в градината или парапета на балкона също са идеални за това красива цвете..

Грижи: Зефирантеса предпочита умерена въздушна влажност. Поливането през периода на цъфтеж е обилно. След прецъфтяването, поливането силно се ограничено, дори може да се прекрати след като листата пожълтеят. Подходящият почвен субстрат за да отгледате здраво растение е листовка, добре угнил оборски тор, чимовка и пясък с преобладаваща част на листовката. Почвата трябва да бъде с добра водо- и въздухо - пропускливост, като същевременно осигурете и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода в подложката.
Торенето може да се направи за първи път през месец май, като подходящи са торовете за луковични растения, които могат да се намерят на пазара - Кафяв Кристалон, Торовете за луковични цветя на Лактофол и др.

Размножаване: С луковици и семена, като предпочитан метод е с луковици. Луковиците се садят през пролетта, като в началото се полива много пестеливо. Садят се плитко, като връхчето на луковичката се подава над почвата. Добре е оборския тор да се разстеле непосредствено под нивото на луковичките.
Ако решите да пробвате размножаване със семена, трябва да се въоръжите с търпение - така размножени цветя ще зацъфтят след няколко години. Размножените от дъщерни луковици растения ще зацъфтят обилно още на следващата година.

Съвет на градинаря: Можете да отгледате Зефирантес както в лехата в градината, ката и в сандъчета в стаята или на балкона. Засаждайте луковиците на групи от по 6-8 броя. Също така, растението е популярно в народната медицина с лековитите си свойства.

Някои видове:
Zephyranthes andina
Zephyranthes atamasco
Zephyranthes candida
Zephyranthes carinata
Zephyranthes cearensis
Zephyranthes challensis
Zephyranthes citrina
Zephyranthes drummondii
Zephyranthes filifolia
Zephyranthes flavissima
Zephyranthes mesochloa
Zephyranthes minima
Zephyranthes morrisclintii
Zephyranthes pulchella
Zephyranthes rosea
Zephyranthes seubertii
Zephyranthes simpsonii
Zephyranthes smallii

Статията е прегледана 20142 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Kalinka Dukova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 юли 2012 в 17:21

БЛАГОДАРЯ АЗ ОТДАВНА ИЗДИРВАМ ИМЕТО НА ТОВА ЦВЕТЕ КОЕТО ОТГЛЕЖДАМ НА БАЛКОНА СИ МНОГО Е КРАСИВО ОСОБЕНО КОГАТО ИЗПЬЛНИ САКСИЯТА БРОИЛА СЬМ ОКОЛО 40 ЦВЯТА НА ВЕДНЬЖ...

#2 Poli (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 юли 2016 в 17:30

ЗДРАВЕЙТЕ,ИМАТЕ ЛИ ЦВЕТЕТО Зефирантес .

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 28 юли 2016 в 19:36

Здравейте,
Зефирантесите са луковични цветя, които се садят пролетта и цъфтят април - май. Предлагат се с поръчките на пролетни луковици. При нас пролетни луковици ще се поръчват през периода октомври - декември с доставка през март.

#4 Надежда Китова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 декември 2016 в 14:29

Здравейте!Тази пролет засадих семена на зефирантес.Сега имат добре развити зелени листа.Въпросът ми е,дали да извадя луковичките за през зимата или да ги оставя да зимуват в саксиите?

#5 Цвета Чаова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 април 2017 в 09:25

Здравейте,
от къде мога да си закупя луковици на Зефирантес

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 22 април 2017 в 09:31

По принцип от повечето градински центрове, но вече са изчерпани.

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook