Галерия
Билбергия (Billbergia)

Билбергия (Billbergia)

Семейство Бромелиеви (Ананасови) (Bromeliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 14 ноември 2011 г.

Билбергията е типичен представител на Бромелиите и един от най-лесните и непретенциозни растения от това семейството. Носи името на шведския ботаник Билберг. Произхожда от тропическите гори на Централна и Южна Америка. Родът е представен от около 50 вида, като най-популярните от тях са Billbergia amoena, Billbergia nutans, Billbergia venezuelana и Billbergia x fantasio. На височина достига до 70 см. Листата са изправени, тънки и дълги, по ръбовете гладки или леко назъбени и зелени на цвят. Листата образуват така характерната за всички бромелии розетка, която при различните видове е с различна плътност. Цветовете са прикрити отгоре с прицветен лист – брахтея. Обикновено цветовете са на дълги и провиснали стебла, като цветовете и брахтеите контрастират. Цъфтежа е много атрактивен и продължителен, но след това растението умира. Преди това, встрани от майчиното растение се появяват издънки.

Място: Билбергията предпочита добре осветено, но не и огряно от директните слънчеви лъчи място. Идеалното място за отглеждане на здраво и красиво цвете е източния и северен прозорец. Температурите следва да бъдат умерени - през лятото около 20 - 25 градуса, а през зимата около 15-20 градуса. Добре е също така мястото да е добре проветриво - Билбергията няма проблем с въздушните течения.

Грижи: Билбергията не е придирчива към въздушната влажност. През горещите летни дни е добре да я пулверизирате често. Поливането през лятото е обилно, а през зимата - пестеливо. Поливането става в розетката (когато тя е плътна) или в почвата (при неплътна розетка). В розетката се полива само лятото.
Подходящият почвен субстрат е съставен от равни части градинска пръст, торф, листовка и добре угнил оборски тор. Може да се добави и малко пясък. При всички случаи, почвата на Билбергията трябва да бъде водо- и въздухо-пропусклива за оттичане на излишната вода. Осигурете и добър дренаж на саксията.
Тори се през пролетта и лятото със специализирани торове за бромелии или за цъфтящи растения, но в намалени наполовина дози.

Размножаване: Най-лесно Билбергията се размножава със странични издънки от майчиното растение. Издънките трябва да са добре оформени и с големина поне 10-15 см. Засаждат се в отделни саксии и се отглеждат в началото при температури около 20 - 25 градуса. Така отделените издънки ще зацъфтят на следващата година. Ако сте избрали да размножите Билбергия от семена имайте предвид, че ще цъфне след 2 години.

Съвет на градинаря: Красива композиция се получава, ако оставите страничните издънки с майчиното растение. Така ще получите съд с много растения, които цъфтят по различно време след като майчиното растение умре. Подходящи за отглеждане на Билбергия съдове са плитките и широки саксии.

Статията е прегледана 11324 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 mazza (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 март 2012 в 20:05

имам отскоро това цвете и сега започна да цъфти - наистина е много атрактивно

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook