Стайна липа (Sparmannia)

Стайна липа (Sparmannia)

Семейство Липови (Tiliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 18 ноември 2011 г.

Стайната липа произхожда от Южна Африка и остров Мадагаскар. На височина достига до 2 метра и всъщност размера е единственото нещо, което отличава Стайната липа от дърветата от този вид. Растението трябва да се подкастря редовно, за да остане компактно и с малки размери. В родината си на височина достигга до около 5 - 6 метра. Цъфти от ноември до април.

Място: Стайната липа предпочита добре осветените места. Идеалното място за да отгледате едно здраво и красиво растение е южния прозорец. През зимата е добре да осигурите директна слънчева светлина, но през лятото избягвайте директното слънце. Температурите трябва да са умерени - през лятото около 20 градуса, а през зимата - около 5-10 градуса. Много важно условие за отглеждането на здраво растение е осигуряването на много пространство и приток на свеж въздух (но не и въздушни течения). През лятото е добра идея да изнесете стайната липа на балкона или в градината.

Грижи: По отношение на въздушната влажност, Стайната липа не е взискателна. През горещите летни дни можете да пулверизирате растението за постигане на оптимална влажност.
Поливането през горещите летни дни трябва да бъде обилно, като в никакъв случай не допускайте изсъхване на почвата. През зимата, когато растението се отглежда при по-ниска температура, поливането е по-оскъдно.
Подходящ за отглеждане на Стайна липа почвен субстрат е съставен от градинска пръст, оборски тор, листовка и пясък в равни количества. Стайната липа не понася подгизване на почвата. Затова почвеният субстрат трябва да бъде с добра водо- и въздухо пропускливост. Също така осигурете и добър дренаж на саксията, където отглеждате цветето. Торенето през лятото е всяка седмица, а през зимата - веднъж месечно.

Размножаване: Стайната липа най-лесно се размножава с вкореняване на връхни резници през пролетта. Най-добре е тези резници да са взети от прецъфтели клонки. Възможно е да размножите Стайна липа и със семена, но в домашни условия това е трудно начинание.
Пресаждайте веднъж на 2-3 години в по-голяма саксия.

Съвет на градинаря: Растението не понася въздушни течения или прекалено ниска въздушна влажност. При такива условия на отглеждане рискувате листата на Стайната липа да опадат. Също така високата температура на въздуха и липсата на светлина могат да доведат до сериозно забавяне на растежа.
За да накарате стайната липа да цъфне, трябва да и осигурите ниски температури. Затова през есента и зимата отглеждате липата при температури около 7-10 градуса. Осигурете и добра осветеност на мястото. Внесете на топло едва когато се образуват цветните пъпки.

Статията е прегледана 5726 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Ваня58 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 януари 2012 в 08:30

Честита Нова Година Търся спармания за да си купя . Помогнете ми.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook