Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Соланум (Solanum)

Соланум (Solanum)

Семейство Картофови (Solanaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 20 ноември 2011 г.

Соланиума произхожда от о. Мадейра. На височина достига до 1 - 2 метра. Цъфти през лятото през месеците май и юни. Декоративната стойност на цветето е в цветните плодчета, които красят Соланиума в продължение на няколко месеца. След прецъфтяването през лятото се образуват зелени плодчета, което до Коледа се обагрят в жълтите, яркооранжеви и червени цветове. У нас са популярни два вида: Соланиум Каспикум (Solanium capsicum) и Соланиум Псевдокаспикум (Solanium pseudocapsicum).

Място: Соланиума обича добре осветените места. Затова подходящото за отглеждането му място трябва да бъде огряно от директна слънчева светлина. Температурата следва да бъде умерена, като през зимата не бива да пада под 10 градуса. За да съхраните през зимата плодчетата на Соланиума, осигурене ниски температури и слънчева светлина.

Грижи: Соланиума не е взискателен към въздушната влажност. При всички случаи през горещите летни дни е добра идея да пулверизирате растението за постигане на оптимална влажност. Поливането по време на цъфтежа трябва да бъде обилно, а през зимата - пестеливо. Важно е никога да нее допускате почвата да пресъхне напълно.
По отношение на почвата Соланиума не е взискателен. Градинска пръст, листовка, добре угнил оборски тор и пясък в равни отношения е подходящ да отгледате едно красиво и здраво цвете. При всички случаи е важно почвата да бъде с добра водопропускливост за оттичане на излишната вода в подложката. Също така осигурете и добър дренаж на съда, където отглеждате Соланиум.
Тори се всяка седмица през летните дни. През зимата не се тори.

Размножаване: Най-лесно чрез резници и по-трудно със семена.

Съвет на градинаря: Най-голямата декоративна стойност на тези цветя са плодовете, които обаче не се ядат! Пресажда се в нова почва през пролетта, след като окапят и последните плодчета. Също така по това време се и подрязва ниско за оформяне на компактно растение.

Статията е прегледана 14965 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 начинаещ (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 ноември 2011 в 14:02

благодаря за перфектната информация

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook