Брашнеста мана (Sphaerotheca pannosa var. rosae)

Брашнеста мана (Sphaerotheca pannosa var. rosae)

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.

Най-характерният симптом на това заболяване е наличието на бал подобен на брашно налеп върху листата, летораслите и цветовете на цъфтящите растения. Причинител на тази болест са гъби от сем. Erisiphaceae, като при стайните, градински и балконски цветя най-често срещаният причинител е Sphaerotheca pannosa var. rosae с конидийна форма Oidium spp. Поразените листа изсъхват, а летораслите се изкривяват. При цъфтящите растения, поразените цветове също изсъхват. Ако не се вземат мерки и симптомите се разпрострат върху цялото растение, то със сигурност ще загине. За развитието на брашнестата мана много спомагат специфичните условията на отглеждане на цветята - високи температури, съчетани в висока въздушна влажност, предозирани количества калии или недостиг на калций при торенето, и др.

 
Борба: Най-добрата борба с брашнестата мана е профилактиката и правилното отглеждане на цветята. Осигурете по-голямо разстояние между растенията за по-добра циркулация на въздуха. При поливане избягвайте мокренето на листата. Поливайте сутрин и пулверизирайте когато е необходимо през деня, но не и вечер. Идеята е цветята да изсъхнат по-бързо, за да се избегнат в максимална степен условията за развитие на брашнеста мана.
Ако установите, че дадено цвете или цветя са поразени от брашнеста мана, незабавно ги отстранете от останалите цветя. Третирането с препарат не лекува, а предпазва растенията от болестта. Затова незабавно отстранете всички засегнати части от поразените цветя и след това напръскайте с препарат за да предпазите все още незасегнатите части. Също така профилактично третирайте и останалите цветя в близост до засегнатите.
 
Препарати: Байфидан 250ЕК - 0.02%, Вектра 10СК - 0.025%, Саназол 25ЕК - 0.02%, Фоликур 250ЕВ - 0.04%, Топсин М 70 ВДГ - 0,12%.
 
Дозировка: Едно от най-важните неща при борбата както с болестите, така и с вредителите по цветята е правилната дозировка. Дозировките са посочени на опаковките на препаратите и е важно внимателно да ги прочетете преди да действате. Най-често за различните вредители са посочени проценти (%). Какво означават те? Например: При използване на Байфидан 250ЕК - 0.02% в 1 литър вода се разтваря 0,2 мл. от препарата. За измерване на тези милилитри е удачно да се ползват малки мерителни чашки (продават се в агро аптеките), както и лъжичките от детските сиропи и антибиотици. Също така можете за ползвате спринцовка и игла от аптеката.
Често на етикетите пише мл./декар. Това означава ХХ мл./100л. или казано по друг начин, 1 декар се пръска със 100 литра вода, в която е разтворен ХХ милилитра от препарата. Това съответства и на процентите.
 
Предупреждение: Задължително използвайте предпазни очила, маска и ръкавици! Внимателно четете етикетите на препаратите и приложените листовки. Не използвайте препарати в стаята! Третирайте растенията на балкона или в градината на открито. Ограничете достъпа до третираните цветя на деца и домашни любимци!
 
Съвет: При третиране на стайни растения, както и на балконски цветя, завишете с около 20 до 50% предписаната на опаковката доза. Това, което е записано на опаковките на препаратите се отнася за третиране на големи площи с култури. В домашни условия, ние третираме няколко растения на много малка площ и затова е добре леко да се завиши дозата.
Статията е прегледана 40378 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 ddodo (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2013 в 13:53

Здравейте, от около година юката ми има този бял прах по листата. Появи се след пролетното й измиване. Третирах го с препарата на гама за брашнеста мана, многократно, после с разреден спирт, кислородна вода, сапунена вода, препарати за листни въшки и т.н., но отново и отонво се появява по най-младите листа. Другите ми цветя не са прихванали, с изключение на друга, малка юка, която след третирането се излекува успешно. Въпросът ми е, възможно ли е това да не е брашнеста мана, макар, че отговаря изцяло на описането. С какво мога да опитам още, като се има предвид, че се отглежда в стая, а имам малки деца.
П.С. Досега само едно листо се е увредило, леко избледня. Всички останали, след като избърша белия прах от тях, изглеждат нормално.
Предварително благодаря.
http://flowersnet.info/Album-87/1/0/ddodo#upper_transbox

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 10 март 2013 в 16:23

Здравейте,
Като гледам снимките, наистина прилича на мана. Иначе юката рядко страда от мана по принцип. Иначе с тези препарати, които се продават в цветарските магазини (като ГАММА) можете профилактично да третирате растенията. За вече развити болести си трябват фунгициди. Аз ви препоръчвам ТОПСИН, но задължително при по-топло време и юката на балкона. С отровите трябва да се работи много внимателно, особено при положение, че имате малки деца. Както е написано горе, много е трудно да излекувате заразено растение. По-скоро с третиране ограничавате заболяването.
Попитайте и във форумите за още мнения - няма да са излишни.

#3 ddodo (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 март 2013 в 12:05

Благодаря за бързия отговор.

#4 moliazasuvet (Регистриран потребител)

Публикуван на 01 април 2014 в 14:26

Здравейте приятели, имам проблем със саксийно цвете - индийски люляк се казва, отглеждам го в саксия. По листата му се появи бял прах наподобяващ брашно, от който листата с свиват и изсъхват. Първо се образува на купчинки по листото, а след това обхваща цялото листо като при изтупване пада като преситено брашно. Разпространява се нагоре по новите листа. Ако има възможност някъде да публикувам снимки, моля да ми кажете. Помогнете ми да спра унищожаването му. Благодаря ви предварително.

#5 Ивелина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 април 2015 в 14:06

Здравейте,имам проблем с палмата си-,,Вашингтон".Засята е на двора и е доста голяма.Най-новото ми листо,което пониква сега е побеляло и гние,има и според мен някаква гъбична болест.Да го изрежа ли или да го напръскам с препарат.Мисля,че ще зарази и другите листа.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook