Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Цератостилис (Ceratostylis)

Цератостилис (Ceratostylis)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 декември 2011 г.

Ceratostylis е род, включващ над 100 вида миниатюрни и малки по размер епифитни орхидеи, повечето от които са открити в Индия, Югоизточна Азия, Папуа Нова Гвинея, Филипините и прилежащите тихоокеански острови. Тези симподиални орхидеи имат фини мъхнати корени и теретни листа, прорастващи от специфична суха обвивка в основата на псевдобулбите. Много от тези видове цъфтят по повече от един път годишно, някои целогодишно, като цветовете са разположени единично или в малки групи до по няколко краткотрайни цвята. В основата на растението се образуват новите издънки, като с времето се разраства в плътна, гъсто покривна растителна маса. Разделянето е най-добре да се извършва след цъфтежа.

 

Отглеждане: Като цяло Ceratostylis са топлолюбиви и влаголюбиви орхидеи, чийто субстрат е необходимо да бъде поддържан влажен. Често се отглеждат окачени на кора или в ситен субстрат за орхидеи, състоящ се от кора – дребна фракция, дървени въглища и перлит. Нямат ясно изразен период на покой. Подходяща е умерената индиректна слънчева светлина и високата въздушна влажност.

 

Цератостилис (Ceratostylis)

 

Епифитен, малък по размер топлолюбив вид, разпространен във Филипините на височина до 500 м. Има гладки и закръглени псевдобулби и плътни, извити и заострени листа, оформени в гъсти туфи. Цветовете прорастват от сухите обвивки в основата на псевдобулбите и цъфтят почти целогодишно. Успешно вирее монтиран в върху корк и е лесен за отглеждане вид.

 

Цератостилис (Ceratostylis)

 

Този миниатюрен топлолюбив епифит идва от планинските гори на Филипините и е разпространен на височина от 700 до 2100 м. Има малки, гладки и закръглени псевдобулби, обгърнати от суха, кожеста обвивка, гладки и закръглени месести листа, разрастващи се в плътни туфи. Отделните, миниатюрни бели цветове цъфтят свободно през по-голямата част годината. Цветовете са ароматни и размера им достига до 1 см. Успешно вирее монтиран в върху корк и е лесен за отглеждане вид.

Статията е прегледана 3596 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook