Клиантус (Clianthus)

Клиантус (Clianthus)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 16 февруари 2014 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Род Клиантус (Clianthus) е представен от два много оригинални вида: Clianthus dampieri произхожда от Австралия. Представлява ниско разклоняващ се храст, които у нас се отглеждат като едногодишни. Листата са с дължина около 15см. и са чифтоперести. Цъфти с много красиви и интересни висящи съцветия. Цветовете са снежно бели, червени и розови, в повечето случаи с тъмно петно в основата. Цветовете приличат на разтворени птичи човки.
Другият представител на рода - Clianthus puniceus произхожда от Нова Зеландия и се отглежда като многогодишно растение. Достига дължина около 3 метра. Стеблата му са виещи се и тънки. Листата му са гребеновидни и са съставени от 12 до 24 малки листчета. Цъфти през май и юни с огненочервени подобни на пеперуди цветове.

Място: Растенията се нуждаят от умерена топлина през лятото. Важно условия е зимуването на Клиантуса да е на хладно, но не мразовито място. Оптималната температура е около 5 градуса. Затова през зимата осигурете място далеч от източник на топлина като парно или друг отоплителен уред. Друго важно условие е наличието на светлина - директна слънчева светлина през зимата и шарена сянка през лятото.

Грижи: Клиантуса е от водолюбивите растения, на които е нужно обилно поливане през горещите летни дни. Важно е да се осигури и приток на свеж въздух. Въздушната влажност следва да се поддържа умерена, като растението без проблем понася и по-сух въздух.

Почвеният субстрат следва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост за оттичане на излишната вода. Също така осигурете добър дренаж на саксията.
 
Размножаване: Най-разпространо е размножаване със семена. Засяват се през пролетта при температура около 20 градуса. През април се разреждат, като се засаждат в почва с добавена в нея чимовка. През май се пресажда окончателно в саксии.
Успешно можете да размножите Клиантус и с резници, като вкореняването става във вода. След като пусне коренчета можете да засадите в саксии.
 
Съвет на градинаря: При поливането се старайте да не мокрите листата на Клиантуса. Растението без проблеми понася директните слънчеви лъчи, но не и в горещите летни дни. Също така осигурете подпорни конструкции за оформяне на красиви аранжировки.
След преминаване на цъфтежа можете да подкастрите растението и да го оформите.
Статията е прегледана 4844 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 януари 2014 в 02:04

От къде ли може да се намерят семена?

#2 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 февруари 2014 в 10:01

Дали може да се засади в градината? Или не трябва да се вади за зимата, за да се прибере.

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 16 февруари 2014 в 14:58

Както е написано в статията: "Представлява ниско разклоняващ се храст, които у нас се отглеждат като едногодишни", както и "Важно условия е зимуването на Клиантуса да е на хладно, но не мразовито място."

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook