Архонтофеникс (Archontophoenix)

Архонтофеникс (Archontophoenix)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Архонтофеникса произхожда от субтропичните зони на Североизточна и Източна Австралия. Родът е представен от 4 вида, като за отглеждане в закрити помещения у нас са подходящи Archontophoenix cunninghamiana и Archontophoenix alexandrae. На височина в родината си достига около 20 - 30 метра. Расте сравнително бързо. Стеблото на Archontophoenix alexandrae е тънко с удебеляване в основата, а при Archontophoenix cunninghamiana няма удебеляване в основата. Листата са перести с оформена V-образна форма.

Цъфтежа на Архонтофеникса е много атрактивен, като в основата на листата се образуват 60-80см. съцветия с многобройни цветове. На цвят са кремавобели при Archontophoenix alexandrae и бледолилави при Archontophoenix cunninghamiana. И при двата вида след цъфтежа се образуват тъмно червени плодове.
 
Място: Архонтофеникса и светлолюбива палма, която се чувства идеално на директно слънчево греене. Осигурете и просторно помещение с постоянен приток на свеж въздух. По отношение на температурата, Архонтофеникса не е особено придирчива палма и температурите на помещенията у нас отговарят на изискванията. През зимата осигурете по-хладно място с температура около 10-15 градуса, като Archontophoenix cunninghamiana издържа и на по-ниска температура - до около 4-5 градуса. Това я прави подходяща за добре изолиран остъклен балкон.
 
Грижи: Архонтофеникса обича водата и затова е необходимо обилно да се полива. Почвата трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост за оттичане на излишната вода. Също така осигурете и добър дренаж на съда, в който отглеждате палмата. Архонтофеникса не понася подгизнала почва и задържането на вода в нея може да се отрази пагубно на растението.
Освен обилното поливане, Архонтофеникса се нуждае и от висока въздушна влажност. За целта, особено в горещите летни дни е необходимо ежедневно опръскване на листата. Това, за което трябва много да внимавате е да не се задържа вода в основата на листата, тъй като това може да доведе до гниене. Ако забележите събиране на вода в основата на листата, задължително я съберете със салфетка или гъба. Ако въздушната влажност е ниска, симптомите, които ще ви подскажат това са засъхнали, пожълтели и покафенели краища на листата. Прекалено сухият въздух също така създава благотворна среда за развитие на неприятели на палмата - Щитоносна въшка и Паяжинообразуващ акар.
 
Размножаване: Архонтофеникса се размножава със семена, като е много важно те да са свежи. Накисват се в топла вода за няколко часа. Младите растения покълват за няколко месеца - от 1 до 3 месеца.
 
Съвет на градинаря: Архонтофеникса е подходяща палма за домове и офиси с много просторни помещения и добра осветеност.
Статията е прегледана 7060 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook