Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Анигозантус (Кенгурува лапа) (Anigozanthos)

Анигозантус (Кенгурува лапа) (Anigozanthos)

Семейство Хемодорови (Haemodoraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 декември 2011 г.

Това много необикновено цвете вече можете да намерите и у нас (поне така се твърди в литературата). Анигозантуса произхожда от Австралия. Името " Кенгурува лапа " идва от местното австралийско население, което оприличава формата на съцветията на лапата на това толкова характерно австралийско животно. Родът е представен от два вида: Anigozanthos flavidos и Anigozanthos manglesii. Стъблата на цветето са дълги и нежни. Листата са тъмнозелени и излизащи от основата на растението. Съцветието се появява през лятото, като цветовете изглеждат някак разпилени, но всъщност в това е чара на това странно стайно цвете. Основата на цвета е ярко розово - червена, по-рядко и жълта. Излизащите от нея цветчета са тъмнозелени на цвят. Отварят се последователно само в най-връхната си част, от където се показват бледожълти тичинки.

 

Място: Най-важното условие за да отгледате здрав и красив Анигозантус е наличието на много светлина, но не на директно слънце. Ако сте избрали да изнесете растението на балкона или в градината, осигурете му шарена сянка. Ако отглеждате Анигозантус у дома, изберете източен или западен прозорец, на зад лека завеса. Растението зимува при ниски температури - около 10 градуса.

 

Грижи: Въпреки необикновената си форма, Анигозантуса е сравнително лесно за отглеждане растение. През лятото има нужда от обилно поливане, а през зимата - пестеливо до толкова, че почвата да остава леко влажна. През лятото, както и през зимата много важно е почвата да не изсъхва напълно!
Подходящ за отглеждане на Анигозантус е почва с кисела реакция! Затова в почвата се добавя листовка, събрано под иглолистни растения (борове, елхи и смърчове). Добавя се също така чимовка и пясък - общо около 50% от почвения субстрат. Почвата също така трябва да бъде с добра въздухо- и водо пропускливост за оттичане на излишната вода.
През лятото се тори ежеседмично с торна вода в намалена наполовина концентрация.

 

Размножаване: Размножаването на Анигозантуса става със семена или резници. Резниците се вземат от връхчетата на стеблата. Най-добре резниците се вкореняват в песъчлива почва при температура около 20 градуса. След като се вкоренят, младите растение се пресаждат в постоянни саксии (№ 11 или 12).

 

Съвет на градинаря: Ако ви попадне това много интересно цвете, не се плашете от странния му външен вид. Отглежда се лесно и е подходящо за неопитни цветари.

Статията е прегледана 5101 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Антоанета Даскалова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 май 2014 в 01:23

Вчера видях това цвете,страхотно е - красота,но не посмях да си го купя,защото нямах никаква информация за него.Сега си мисля вече,че го искам и още утре ще си го взема.Дано не съм закъсняла,че беше само един екземпляр.Благодаря за информацията.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook