Бисмаркия (Bismarckia)

Бисмаркия (Bismarckia)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Бисмаркията произхожда от западната и северна част на о. Мадагаскар. Средно висока палма, която на височина достига до около 25м. в родината си, докато в изкуствена среда рядко става по-висока от 12-13 метра. Листата са големи и светло зелени. Диаметърът им може да достигне до 2.5 - 3 метра, разположени на дебели месести дръжки, дълги около 2 метра. Рода е представен от един единствен вид - Благородна Бисмаркия. (Bismarckia nobilis), която е кръстена на Ото фон Бисмарк. Второто име на вида идва от латинското "noble" Бисмаркията е двудомно растение, т.е. има мъжки и женски екземпляри. Съцветията се появяват между листата и след като прецъфтят, на тяхно място се появяват плодове, подобни на орех. Цветовете са бели на цвят.

Място: Бисмаркията предпочита огрените от директно слънце места, но успешно ще я отгледате и на шарена сянка. Температурите следва да са умерени, като Бисмаркията е особено взискателна към минималните температури. Растенията със зелени листа нее понасят температура под 0 градуса, докато тези със сребристо-сиви листа понасят малко по-ниски температури - до около -3 до -6 градуса.

Грижи: По отношение на поливането, през лятото се полива обилно, а през зимата - пестеливо. Дори при по-ниски температури е добре почвата да остава суха. Въздушната влажност следва да бъде умерена, като Бисмаркията добре понася и сухия въздух.

Размножаване: със семена, които покълват за 6 - 8 седмици.

Съвет на градинаря: Тази палма не е подходяща за отглеждане на открито при нашите климатични условия. Ако сте избрали да я отглеждате като стайно растение, осигурете и много пространство, за да се насладите на красотата и.

Статията е прегледана 6372 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook