Сиво гниене (Botrytis cinerea)

Сиво гниене (Botrytis cinerea)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 декември 2011 г.

Сивото гниене е доста разпространено заболяване най-вече по стайните и саксийни цветя, за които активен сезон е зимата - каланхое, азалия, циклама. Причинител на заболяването е Botrytis cinerea. Изразява се в появата на неправилни кафяви петна по листата на засегнатите растения. Петната се появяват най-вече по периферията на листата. Заболяването се разпространява много бързо и ако не се вземат своевременни мерки, най-вероятно ще загубите цялото растение.
Болестта се развива основно през студените месеци на годината, когато и влажността е по-голяма. Оптималната температура за развитие на болестта е около 20 градуса. При повишена въздушна влажност, засегнатите участъци на листата се покриват със сив налеп, което всъщност са спорите на гъбата.
Най-често Сивото гниене се проявява по листата, но е възможно да се появи и по стеблото и корените. При азалията се засягат и цветовете, по които се появяват белезникави петна.

Борба: Най-добрата борба със сивото гниене е профилактиката и правилното отглеждане на цветята. Осигурете по-голямо разстояние между растенията за по-добра циркулация на въздуха. При поливане избягвайте мокренето на листата. Поливайте сутрин и пулверизирайте когато е необходимо през деня, но не и вечер. Идеята е цветята да изсъхнат по-бързо, за да се избегнат в максимална степен условията за развитие на болестта.
Ако установите, че дадено цвете или цветя са поразени от сиво гниене, незабавно ги отстранете от останалите цветя. Третирането с препарат не лекува, а предпазва растенията от болестта. Затова незабавно отстранете всички засегнати части от поразените цветя и след това напръскайте с препарат за да предпазите все още незасегнатите части. Също така профилактично третирайте и останалите цветя в близост до засегнатите.

Препарати: Топсин М 70 ВДГ - 0,10%

Дозировка: Едно от най-важните неща при борбата както с болестите, така и с вредителите по цветята е правилната дозировка.
Дозировките са посочени на опаковките на препаратите и е важно внимателно да ги прочетете преди да действате. Най-често за различните вредители са посочени проценти (%). Какво означават те?
Например: При използване Топсин М 70 ВДГ - 0.10% в 1 литър вода се разтваря 1,0 гр. от препарата.
Често на етикетите пише гр./декар. Това означава ХХ гр./100л. или казано по друг начин, 1 декар се пръска със 100 литра вода, в която е разтворен ХХ грама от препарата. Това съответства и на процентите.

Предупреждение: Задължително използвайте предпазни очила, маска и ръкавици! Внимателно четете етикетите на препаратите и приложените листовки. Не използвайте препарати в стаята! Третирайте растенията на балкона или в градината на открито. Ограничете достъпа до третираните цветя на деца и домашни любимци!

Съвет: При третиране на стайни растения, както и на балконски цветя, завишете с около 20 до 50% предписаната на опаковката доза. Това, което е записано на опаковките на препаратите се отнася за третиране на големи площи с култури. В домашни условия, ние третираме няколко растения на много малка площ и затова е добре леко да се завиши дозата.

Статията е прегледана 19604 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 cvetana (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 април 2012 в 19:40

Mного хубава статия-БЛАГОДАРЯ

#2 deni (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 юни 2012 в 12:52

Имам Вашингтоня, която като изкара ново листо веднага покафенява по краищата. От какво се получава това? Предварително благодаря!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook