Бровалия (Browallia)

Бровалия (Browallia)

Семейство Картофови (Solanaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 19 януари 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                
Разсаждане                
Цъфтеж        

Родът е представен от шест вида. Бровалиите са едногодишни цветя от семейство Картофови, които произхождат от Централна и Южна Америка. За стайно отглеждане единствено подходящ е вида Browallia speciosa. На височина в родината си растението достига до 1 метър, но в домашни условия достига до 20 - 30 см. Добра идея е растението да се осигури с подпори, тъй като стъбълцата са много нежни и крехки. Листата на Бровалията са издължени, овални, със заострени връхчета и дълги около 5 см. Цъфти в едноцветни цветове със звездовидна форма и диаметър до около 5 см. При форма Alba цветовете са бели с диаметър до 5 см, а при форма Major диаметърът е над 5 см. и цъфти с виолетови цветове.


Място: Бровалията обича светло, но не и огряно от директните слънчеви лъчи място. Същевременно температурата трябва да е около 15-20 градуса. Това са двата ключови фактора, за да отгледате едно здраво и красиво растение.

Грижи: Бровалията изисква умерено поливане, за да ви зарадва с обилен цъфтеж през цялото лято. Влажността на въздуха трябва да бъде умерена. През лятото е добра идея да пулверизирате растението от време на време.
По отношение на почвения субстрат, Бровалията не е претенциозна. Подходящ за да отгледате здраво и красиво растение почвен субстрат е съставен от равни части чимовка, пясък и добре угнил оборски тор. Азотът е много важен за правилното развитие на Бровалията и затова задължително този елемент трябва да се внася посредством торене веднъж на две седмици.

Размножаване: Най-лесно Бровалията се размножава със семена. Семената се сеят през пролетта за цъфтеж през лятото или през късно лято за цъфтеж през зимата, при температура около 20 - 22 градуса. Времето за покълване на семената е около две седмици.

Съвет на градинаря: Много важно е да не се допуска липса на азот. Също така имайте предвид, че за нашите географски ширини растението е трудно за отглеждане през лятото, тъй като температурата следва да е около 15-20 градуса. Затова сейте семената късно лято и се наслаждавайте на обилен цъфтеж през зимата, когато е много по-лесно да осигурите оптималната температура.

Статията е прегледана 10106 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 вале (Регистриран потребител)

Публикуван на 06 март 2012 в 23:53

има ли някаква специална обработка на семената,например накисват ли се предварително и трябва ли да се покриват с пръст

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook