Цветя за скалния кът (алпинеума) - II част

Цветя за скалния кът (алпинеума) - II част

Публикувано от на

Последна промяна на 21 януари 2012 г.

Ето още няколко растения за скален кът (алпинеум). Наблягам на видове, които са сравнително лесни за гледане и откриваеми по разсадниците в България. Иначе темата е неизчерпаема и може да бъде обект на книга, а не на кратък материал.

12. Армерия, лъжичниче (Armeria). Род, който също е застъпен у нас, но в озеленяването са се утвърдили няколко чужди вида. Лесно за отглеждане растение, с вечнозелена листна маса, наподобяваща на туфа трева и главести съцветия. Цъфтежът настъпва през май, но при изрязване на прецъфтелите съцветия продължава, макар и слаб, през цялото лято, вкл. и есента. Изисква слънчево място и дренирана почва, размножава се със семена и делене на коренището. Най-популярна е Armeria maritima - има наситено цикламен вариетет - Splendens, и бялоцъфтящ - Alba. Освен това могат да се срещнат и светлорозови разновидности. Красива е и Armeria latifolia, която е доста по-едра - към 50 см височина и също така с продължителен цъфтеж. Красива, но рядка е Armeria caespitosa (A.juniperifolia).

Армерия, лъжичниче (Armeria)

13. Стелещ се флокс (Phlox subulata, Phlox douglasii) - ниски, стелещи се, вечнозелени растения. Листата са люсповидно - игловидни, гъсто разположени. Цъфти обилно през пролетта - април-май. Много ефектно и в същото време непретенциозно и сухоустойчиво растение, което се развива добре на слънце. Селекционирани са доста сортове, които цъфтят в лилаво, розово, цикламено, с пъстри цветове. Освен в алпинеуми, може да се сади по слънчеви склонове, сухи зидове, цветни бордюри.

Стелещ се флокс (Phlox subulata, Phlox douglasii)

14. Алпийска астра (Aster alpinus). Ниска пролетно цъфтяща астра със сортове в бяло, розово, цикламено, кичести форми. Дивият вид е разпространен и у нас. Изисква слънце, не се разраства много, размножава се със семена и делене. Освен за алпинеуми, е подходяща за цветни групи и бордюри.

Алпийска астра (Aster alpinus)

15. Равнец (Achillea). Oт многото видове равнец, за алпинеум са подходящи скалните видове Achillea umbelata, Achillea kelereri, които имат сребриста вечнозелена листна маса, цъфтят с бели цветове, събрани в щитовидно съцветие. Подходяща за скален кът е Achillea tomentosa Aurea - има гъста сребриста, силно овласена листна маса и щитовидни златножълти съцветия. В по-големи алпинеуми може да се използва и хилядолистния равнец - Achillea millefolium, който също има сортове цъфтящи в бяло, жълто, теракота, розово, цикламено. Всички видове равнец обичат слънчево, сухо и дренирано място - прекомерната влага ги уврежда.

Равнец (Achillea)

16. Мащерка (Thymus). Toва красиво местно растение е неотменим елемент на всяко планинско растително съобщество. Само в нашата страна растат няколко десетки вида. Всички, без изключение, са подходящи за алпинеум, много сухоустойчиви, вечнозелени почвопокривни растения. Една от най-често използваните мащерки е Thymus serpyllum - прави гъсто килимче и цъфти продължително. Много ефектна е Thymus praecox, особено вариетет lanuginosa, която е много ниска, дребна, със силно окосмени листа. Размножаването е с делене и семена.

Мащерка (Thymus)

17.Каменоломка (Saxifraga). Много добре представен род. В нашата страна има над 30 вида каменоломки - голяма част ендемити и защитени. За всеки, който би се изкушил да бракониерства в природата ще кажа, че дивите каменоломки са трудни за гледане растения - с тях се занимават главно колекционери. Има няколко вида, които са лесни за отглеждане и сравнително лесно намираеми по разсадниците. Една от тях е SaxifragaXarendsii - хибрид със сортове, цъфтящи от бяло до цикламено. Този вид изисква лека полусянка, влажна, но дренирана почва. Понякога се изражда, части от нея загиват и трябва от време на време да се подновява. Красиво вечнозелено растение. Отглежда се и Saxifraga aizoon - тя иска слънце и се третира като сукулент.

Каменоломка (Saxifraga)

18. Алисум, игловръх (Alyssum). Най-често се отглеждат Alyssum saxatille - вечнозелен, със сребриста листна маса, 30-40 см височина и ярък златножълт цъфтеж, а също и Alyssum montanum - по-нисък и стелещ се, със светложълти цветове. И двата вида имат селекционирани сортове. Алисумите цъфтят през април и особено красиво се съчетават с аубриетата. Искат слънце, дренирана почва и са много сухоустойчиви.

Алисум, игловръх (Alyssum)

19. Алпийски еригерон, злолетница (Erigeron alpinus). Ниско почвопокривно и бързо разрастващо се растение, което може да се третира и като почвопокривно. В диво състояние се среща във високите ни планини. Цветовете се появяват май-юни, на цветоноси 5-6 см. Те са светлолилави на цвят и наподобяват парички. Много непретенциозно и лесно за гледане растение, което се размножава с делене.

Алпийски еригерон, злолетница (Erigeron alpinus)

20. Тинтява (Gentiana). Много богат род, представен от доста видове в нашата страна. От местните видове се култивира може би само пролетната тинтява - Gentiana verna. Тя изисква влажна торфениста почва с кисела реакция. Изобщо, голяма част от тинтявите изискват кисела почва и повече грижи за успешно отглеждане. Има пролетно, лятно и есенноцъфтящи видове. Има два вида, които са доказано непретенциозни към почвената реакция и лесни за отглеждане - това са Gentiana dahurica и Gentiana septemfida lagodechiana. И двете цъфтят през лятото. Много красива е и Gentiana sinoornata, но е по-капризно растение.

Тинтява (Gentiana)

21. Глобулария, гологлавче (Globularia cordifolia). Местен вид - представлява ниско вечнозелено полухрастче. Прави плътен и гъст килим, който пълзи по алпинеума и покрива всички неравности и камъни. Цъфти с дребни, ефектни, светлолилaви главести съцветия в началото на лятото. Иска слънце и добре дренирана почва. Непретенциозно е към богатството на почвата и много дълговечно - живее десетки години.

Глобулария, гологлавче (Globularia cordifolia)

22. Декоративни треви за алпинеума. От разнообразието от декоративни треви, за алпинеум са ми фаворити два вида власатка, които обичайно са наистина планински растения. Това е синята власатка - Festuca glauca var.glauca - популярно растение, което прави гъста вечнозелена туфа от интензивно сиво-сини листа. Стои красиво в алпинеум, бордюри и цветни композиции. На няколко години е необходимо старата туфа да се извади, надели и презасади наново - иначе губи красивия си вид и цвят. Вирее добре на слънце и добре дренирана почва - непретенциозно растение. Една по-малко позната, но много красива власатка е Festuca scoparia (F.gautieri) - изумрудена, вечнозелена и много гъста. Тя се развива добре с редовно поливане, но много добър дренаж.

Декоративни треви за алпинеума (Festuca scoparia)

Статията е прегледана 31788 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 мария маринова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2012 в 15:57

добре съчетани цветя ,но не се намират всички в магазините

#2 maria ivanova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 март 2014 в 16:47

Ориентация към магазин или разсадник в София?

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 март 2014 в 05:29

Вижте първия източник над коментарите. Автор на статията е единият собственик на разсадника.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook