Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Размножаване на папрати

Размножаване на папрати

Публикувано от на

Последна промяна на 22 януари 2012 г.

Папратите са растения с 400 млн. годишна история. Появили са се след водораслите и размножаването им е свързано с условията на Земята по онова време. Дървовидните парати тогава са били доминиращо растение на сушата.

Папратите се размножават със спори, самата възрастна папрат всъщност е безполов стадий от развитието на растението. Попаднала в подходяща среда с висока почвена и въздушна влажност, подходяща температура и светлина, узрялата спора прораства в сърцевидна листна пластинка, наречена протал. На него се образуват мъжките полови органи - антериди и женските - архегони. Сливането на мъжката и женска полова клетка, произведена от споменатите репродуктивни органи става във водна среда (капка). От получената от сливането клетка (зигота) израства същинската папрат. Процесът е бавен.

1. Събиране на спорите - папратовият лист със спорангиите се поставя във хартиен пакет, държи се 1-2 дни на сухо и топло място, като от време на време се разтръсква. Зрелите спори се събират на дъното. Могат и да се остържат, като в клипа, който пусна Ангелина. Събраните спори са готови за засяване веднага. Всеки вид се събира в отделен плик - това е важно, за да не се смесят видове и сортове, които са с размер на прашинки.

2. Почвена смес - прави се от 8 обемни части фин пресят торф, 2 части стерилизирана почва (глинеста фракция някаква) и 1 част смлени дървени въглища. Взема се стерилизирано неголямо съдче - примерно с диаметър 14 см, почвената смес се изравнява и уплътнява. Трябва да е минимум 1 см под ръба на съдчето. Препоръчва се повърхността да се поръси със ситно натрошен кирпич.

3. Посев - поръсват се равномерно спорите, покрива се със стъкло и цялата установка се потапя във съдче с дъждовна вода, до хубаво овлажняване. Необходимата температура за прорастване на спорите е 21 градуса. Стъклото се засенчва, поддържа се постоянно ниво на водата във второто съдче. След 3-4 седмици трябва да се появят проталите - сърцевидните зелени пластинки, които наподобяват тези на чернодробния мъх.
Редовното и внимателно овлажняване през този период е важно, защото трябва да се поддържа воден филм върху проталите, който ще способства за успешното оплождане. И най-малкото засушаване може да се окаже фатално.

4. Поява на същинските растения - това трябва да се случи след 7-8 седмици от посева на спорите. Тогава стъклото може постепенно да започне да се сваля до пълното му махане, за да се закалят растенията. Температурата продължава да е 21 градуса.

5. Разпикиране. Когато малките папрати израснат достатъчно, за да могат да се хванат с ръка или най-добре да се "гребнат" с част от почвата - те се разсаждат в терина на разстояние една от друга. Почвената смес трябва да е ерикова - разбирайте леко кисел торф или такава за рододендрони. След първото разпикиране, разсадът може да се държи в неотопляем парник (оранжерийна установка) - разбира се, ако не е зима, като се поддържа по-висока влажност. Растенията трябва да се засенчват. Когато израснат достатъчно, могат да се пикират в индивидуални саксийки, а след като напълнят саксийките с корени - те са готови за навън, или се прехвърлят в подходящи за размера им саксии.

Статията е прегледана 9263 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook