Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Размножаване на лилиум

Размножаване на лилиум

Публикувано от на

Последна промяна на 03 февруари 2012 г.

I. СЕМЕННО РАЗМНОЖАВАНЕ.

Ботаническите видове лилиуми образуват голямо количество семена, с които е напълно възможно те да се размножат. Според начина, по който се развиват семената и пониците, те се делят на 3 групи:

1. Бързо прорастващи – тук са видовете Lilium formosanum, Lilium longiflorum, L.regale, L.pomponium, L. tenuifolium.
В тази група семената се засяват в ранната пролет – II-III, в терини или сандъчета с добър дренаж и лека почвена смеска, на дълбочина 2-3 мм. Посевът се полива, държи се в топло помещение с температура минимум 20 градуса. След поникването поливането силно се намалява.

2. Бавно прорастващи – L.candidum, L.dauricum, L.elegans, L.speciosum, L.chalcedonicum, L.Fialkovaja, L.Zalivskii.
Посевът се извършва по същия начин като 1-ва група, но през есента – октомври. Оставят се да се стратифицират през зимата и през ранната пролет се внасят на топло, докато поникнат. Не се отказвайте от тези семена. Поддържайте влажността на субстрата, поникването може да настъпи и по-късно.

3. Видове, които през първата година образуват само подземно коренище – L.martagon. 
Семената от третата група е добре да се сложат веднага след добиването във влажен пясък и да се стратифицират в хладилник 3 месеца при температура 0 - +5 градуса. След което трябва да постоят няколко седмици на –5, -10 и през февруари да се засеят. Тогава дават надземно стъбло още първата година. Опитът ми дава като удачна и следната практика. Засявате ги пролетта и ги забравяте навън до следващата пролет, като само ги поливате от време навреме. На следващата пролет поникват. Развиват се много бавно, като през лятото листата им изчезват – не ги изхвърляйте, луковичките спят. Цъфтеж може да се очаква най-рано след 4 години.

II. ВЕГЕТАТИВНО РАЗМНОЖАВАНЕ.

За най-лесните и естествени начини вижте тази темата във форумите, където е добре обяснено за разделяне на луковицата и доотглеждане на дъщерните луковички, които се образуват над подземната луковица. Също много удачно се размножават видовете, които образуват въздушни луковички в пазвите на листата. Това са видовете L.bulbiferum, L.tigrinum, L.longiflorum, L.elegans, L.Zalivskii, L.sargentii, както и техни хибриди.
Този метод вече е разглеждан във форума ТУК. Това свойство се счита за видова особеност, но понякога може да се предизвика изкуствено. Напр., ако по време на цъфтежа се отрежат стъбла от L. candidum и се натопят във вода, след 6-8 седмици в пазвите на листата ще се появят въздушни луковици. За да не загние лилиума, пуснете във водата малка бучка дървен въглен. Добре е цветът да се премахне. Има кремове, които образуват луковички в основата на стъблото, ако то се загърли или ако е на сянка. 

1. Размножаване, чрез полагане на стъблото в земята. Прави се по време на цъфтежа. Стъблото на лилиума се отделя от луковицата, като се запазват корените му над нея. Премахват се всички пъпки и цветове. След това се изкопава канавка с триъгълно сечение. Представете си една висока почти колкото стъблото триъгълна пирамида с основа на триъгълника около 15 см. Все едно я забивате в земята по единия страничен ръб, докато срещуположната стена се изравни с почвата. Такова трябва да е сечението на дупката, с наклон на дъното, намаляващ до кота 0 към върха. Полагате стъблото, като коренът отива в дълбоката около 15 см част на канавката, а 1/3 от върха трябва да стърчи извън канавката. Поливате с фунгицид или р-р на калиев перманганат, засипвате с пясък или лека почва и отново поливате с фунгицид. Избирате мястото да е на сянка, поддържате слаба влажност, за да не загние стъблото. До есента, ако всичко е наред, над земята ще прораснат новосформираните луковички. Можете да ги оставите така, а можете да ги извадите внимателно и да ги пресадите.

2. Размножаване с резници – отнася се за видовете, които не правят въздушни луковички. Вкореняването се извършва в открито вкоренилище, с чист промит пясък, при леко засенчване и температура 20 - 25 градуса.

2.1. Размножаване със стъблени резници. Стъблените резници се правят по обичайния начин за зелени резници. Правят се в момента на напъпване на лилиума. Дължината им е 4 - 5 см, забождат се в пясъка на дълбочина 1-1.5 см, много внимателно с овлажняването – трябва да е леко, за да не загният. Впрочем обработката с фунгицид преди залагането важи и в тоя случай.

2.2. Размножаване с листни резници – листата се отчекват от стъблото, , обработва се р-р на фунгицид и се залага в чист леко навлажнен пясък. Добиват се във фазата на напъпването. Използването на вкоренителен хормон ускорява процеса на вкореняване.

Размножаване на лилиуми  Размножаване на лилиум

2.3. Размножаване с резници от луковицата. Този начин е възможен при по-едрите луковици. Отделят се само по 2 - 3 едри люспи от луковицата (остатъкът се засажда в градината) – желателно е с част от дънцето, просушават се за 2 - 3 часа, обработват се с фунгицид и се заравят с основата си в леко влажен пясък или друг лек субстрат до 2/3 от дължината им. Малките луковички се появяват в основата на резника – една или повече, те имат вид на луковички - детки и трябва да се доотгледат. ВТОРИ НАЧИН: обработените с праховиден фунгицид люспи (може и течен при липса на друг) от луковица се смесват с 4 обемни части влажен торф с пясък и се поставят в прозрачен полиетиленов плик. Да не забравите етикетчето със сорта. Пликът се надува с въздух, завързва се в този си вид и се поставя в проветрив шкаф. Проверява се редовно - когато се образуват детките, те се засаждат в терини и се доотглеждат. Времето за извършване на това размножаване е когато луковицата е в покой - т.е. през пролетта преди разсаждане на луковиците, или в ранната есен, когато се извадят. Резниците от луковици се държат при температура около 20 градуса.

Размножаване на лилиум

Статията е прегледана 19543 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 димитров (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 юни 2014 в 11:59

имах в двора 3 стъбла КРЕМ БЯЛ преди 6-7 години...никога не съм се занимавал с него.
сега имам поне 10 стъбла, които си цъфтят ежегодно...
така че лилиумът се размножава и САМ...нали?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook