Галерия
Нерине (Nerine)

Нерине (Nerine)

Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 октомври 2017 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                  

Родината на Неринето е Южна Африка. Родът е представен от около 30 вида. Цветовете са събрани по 10 - 12 на върха на цветонос. Цвета е съставен от 6 извити навън венчелистчета. Листата са мечовидни, дълги около 30 см. и се развиват напълно след цъфтежа. Ако цветовете се опрашат, има голяма вероятност да се сдобиете и със семена.
От тридесетте представители на род Нерине, няколко са популярни за отглеждане в дома: Nerine sarniensis, Nerine curvufolia (с яркочервени цветове), Nerine flexuosa (цветоноса е дълъг до 1 м., а цветовете са бели или розови), Nerine undulata (розови цветове).

Място: През активния период на растеж, Неринето изисква много светлина. Затова осигурете огряно от слънчевите лъчи място. През лятото може да изнесете на балкона или в градината на директно слънце.
По отношение на температурата, Неринето обича високите температури. За нашият климат това не е проблем през лятото. През зимата температурата не бива да пада под 15 градуса.

Грижи: Като цяло Ниренето не е придирчиво към въздушната влажност, но през горещите летни дни може да пулверизирате от време на време листата. През периода на покой е важно влажността да е минимална.
Подходящ за отглеждане на Нерине е почвен субстрат, съставен от компост, чимовка, листовка и малко пясък. Субстрата трябва да бъде с добра водо- и въздухопроводимост. Осигурете добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода. Както всяка луковица, така и Неринето е застрашено от загниване. Затова се старайте да не се задържа вода в подложката.
След преминаване на цъфтежа, поливането се намалява постепенно. Когато листата изсъхнат напълно, поливането се прекратява, а растението се пренася на топло и сухо място.
Важно е да се знае, че растение цъфти около месец след засаждането на луковиците. Затова можете да планирате добре цъфтежа, като най-удачното време за цъфтеж е през лятото - месеците юни и юли.

Размножаване: Най-лесно Нерине се размножава посредством детки от старата луковица. Детките и луковиците се засаждат така, че връхчето на луковицата да остане над повърхността на почвата.
Слез като засадите луковицата полейте. Растението ще се събуди след около 2 седмици. След това поливането трябва да е обилно.

Съвет на градинаря: Когато купувате нерине, оглеждайте внимателно луковиците да не е загнила.

Статията е прегледана 8343 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Митко Бакърджиев (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 декември 2014 в 22:53

Отглеждам нерине вече две години на земята и не е измръзнал. Нe съм го вадил от почвата. Цъфти края на септември - октомври.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook