Глициния (Wistеria)

Глициния (Wistеria)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 05 март 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Виждали ли сте къщи, пищно обвити от красиви, синьо-лилави цветове? Изглеждат много романтично и красиво, нали? Ако не можете да се сетите – в центъра на София, по улиците „Шипка” и „Крум Попов“ има такива, има и една известна къща в стария Пловдив. Това е Глициния или още известна като „Вистерия” – един от най-красивите и ефектни увивни храсти. За мен лично, името „Вистерия” в по-голяма степен описва растението – напомня на „истерия”. Да, тази лиана почти истерично обсебва вертикалните повърхности, расте „като луда” и ако не я подрязваме може много бързо да превземе фасадата на къщата ни, градината ни. Ако искаме да имаме тази красота в двора си, трябва да сме готови почти да се борим с нея – трябва да я ограничаваме и обуздаваме. Накратко – ако ви е страх от мечки, не ходете в гората!


Глицинията е увивен, листопаден, цъфтящ храст с изключителни декоративни качества. Произхожда е Северна Америка, но има и видове от Азия. Цъфти обилно през май и юни. Цветовете могат да са много ароматни и на цвят са сини, розови или бели. Едри са (20-25см), гроздовидни, провиснали, подобно на салкъми грозде. Растението започва да цъфти, когато достигне 2-3 годишна възраст. Глицинията е обилно озеленена – дребни, нежни, срещуположно разположени около тънки филизи. Плодовете/ семената се формират в дълги, плоски шушулки, подобни на бобовите.

Глицинията може да достигне внушителни размери (до 20 м) и то доста бързо, което я прави подходяща, ако искате бърз ефект. Може да се пусне по фасада на сграда или пергола. Не се препоръчва за покриване на огради тип „мрежа”. Стеблата са мощни, увити, по-възрастните се вдървяват и стават доста дебели и тежки. Затова трябва да се предвиди стабилна конструкция, ако не искате крехката днес глициния утре да събори някоя по-нестабилна ограда или пергола. Може да се отглежда за определено време и в контейнер, на балкон например, но при този вариант съдът трябва да е доста голям, а и трябва задължително редовно да се наторява.

Тази лиана живее дълго – в Стария Пловдив е известната къща на д-р Бирдас, по която се вие една над сто годишна Глициния. За да цъфти обилно (а нали точно това е и основното й качество), Глицинията трябва да е на слънчево място. Издържа на засушавания, на студ и жега, рядко е нападана от вредители. Подрязването може да се прави няколко пъти в годината, но трябва да се изчака края на цъфтежа – през юли. Режете, не си поплювайте – няма да й навредите, дори да премахнете всичко, израснало през настоящата година. Торенето е полезно, но моят съвет е – няма смисъл, не се занимавайте, защото и без ваша помощ ще се справи. В млада възраст е добре да се полива.

И накрая, ако се направи сравнение с Дивата лоза можем да обобщим: Глицинията отстъпва по ефектност и плътност на листната маса, но по време на цъфтежа си тя е безспорен фаворит. И двата вида растат бързо и изискват ограничаване.

Статията е прегледана 12518 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Георгиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 март 2012 в 10:16

Има някои неточности в написаното,напр."почти истерично обсебва вертикалните повърхности, расте „като луда” и ако не я подрязваме може много бързо да превземе фасадата на къщата ни, градината ни".Японските сортове не са така хищни и толкова бързо растящи.Този грозд ,описан като"едър-20-25см." е дребен,в сравнение с грозда на сорт"Макроботрис"-80-100см.И едно много важно допълнение:Често страда от варовитата вода и листата пожълтяват-добре е да се предвиди Fe-съдържащ тор или секвестрен,който се закопава около кореновата шийка!
Иначе чудесна статия...:)

#2 тинчица69 (Регистриран потребител)

Публикуван на 19 март 2012 в 16:16

Ние имаме такъв храст на село,но не иска да цъфти,а е на 5-6години вече.Каква ли е причината?

#3 Паяков (Регистриран потребител)

Публикуван на 25 март 2012 в 10:40

Прочетете и това:
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=84&t=6327&start=60
Под № 27 са описани и други свойства на глицинията... :)

#4 Nelly (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 май 2012 в 21:00

Поздравление за страхотната статия!
Бих искала да попитам,ако имате подобна информация, от къде мога да закупя семена или разсад за някой от видовете Глициния?
Благодаря Ви предварително!

#5 miroslav (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 май 2012 в 14:14

Предлагам Вистерия в саксия skype - american_88.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook