Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Бувардия (Bouvardia)

Бувардия (Bouvardia)

Семейство Брошови (Rubiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 март 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж            

Родът е представен от над 50 вида, произхождащи от Централна Америка и Мексико, като няколко от тях имат декоративна стойност за отглеждане в дома или градината. Буварията носи името на своя откривател Шарл Бувар. Декоративната стойност е в събраните в лъжлив сенник тръбести цветове. Те са с форма на четирилистна звездичка, разнообразни на цвят и са с много приятен аромат. Най-разпространения за отглеждане в домашни условия е Bouvardia leiantha, който цъфти през късната есен и зимата и на цвят е оранжево - червен. Друг популярен вид е Дългоцветната бувардия (Bouvardia langiflora), който произхожда от Мексико и цъфти от октомври до декември. Цветовете на Дългоцветната бувардия са розови или червени, а формата на листата е продълговата. Трети популярен вид е Bouvardia jasminiflora - както подсказва името, цветовете са бели на цвят и много напомнят на цветовете на Жасмин. Bouvardia spendes пък е с ярко червени цветове и за разлика от останалите видове цъфти през лятото.

Място: Бувардията не е особено взискателна към светлината, но е препоръчително да се избягват огретите от директни слънчеви лъчи места. Температурата следва да е умерена - издържа понижение до около 5 - 7 градуса, но все пак презимуването е добре да е на около 10-12 градуса. Оптималната температура за отглеждане през лятото е  20 - 25 градуса.

Грижи: Особено важно е през лятото Бувардията да се полива обилно. Осигурете също така добър дренаж на съда, където отглеждате Бувардията за оттичане на излишната вода. През зимните месеци редуцирайте поливането, но не допускайте почвата да изсъхва напълно.
По отношение на въздушната влажност, Бувардията предпочита високата влажност, което налага редовното пулверизиране на растението, особено през горещите летни дни. Избягвайте опръскване на цветовете!
За Бувардията подходящия почвен субстрат е съставен от листовка, чимовка и пясък, като полученият субстрат трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост.
Бъдете много внимателни с торенето. В никакъв случай не торете с оборски тор, освен ако не е много добре угнил, при това много внимателно! Най-добре е да торите с продаващите се в градински центрове минерални торове в указаните на опаковките концентрации.

Размножаване: Бувардията се размножава с връхни резници през пролетта. Важно е да се отбележи, че след като младите резници се вкоренят е добре да се пензира няколко пъти за да се получи добре разклонено и компактно растение.

Съвет на градинаря: Най-красиви са младите растения, тъй като цъфтят само едногодишните клонки. Затова след 2 - 3 години растенията се подрязват драстично, с което се стимулира израстването на нови клонки, а отрязаното се ползва за резници.
Ниската въздушна влажност ще доведе до окапване на листата и нападение от вредители (най-често акари).

Статията е прегледана 7691 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook