Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Хойхера (Heuchera)

Хойхера (Heuchera)

Семейство Каменоломкови (Saxifragaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 ноември 2014 г.

История и описание

Род Хойхера наброява към 70 вида тревисти растения, разпространени в Северна Америка. Още преди да бъде открита и описана от ботаниците, тя е била позната използвана от местното население като храна и лекарство. В 17 век някои видове са били пренесени в Европа и започнало отглеждането им като декоративни растения.

Хойхерата е тревисто вечнозелено растение с късо и брадато коренище и листа събрани в приосновна розетка. Листата са на къси дръжки, може да са плитко нарязани на 5 до 9 дяла, назъбени, овласени. Цветоносите са дълги а цветовете са рехави метлици от дребни камбанковидни цветчета, които могат да са обагрени в бяло, розово, зеленикаво, червено. Цветовете са ефирни и елегантни над сравнително плътната листна маса. Цъфтежът е доста продължителен. Плодът е кутийка, семенцата са изключително дребни.

Само допреди век в озеленяването са се използвали главно ботанически видове и хойхерата е била едно не особено популярно растение. През 19 век са първите опити на селекционери във Франция и Англия за получаване на междувидови хибриди. Те не са надминали много по декоративност и популярност дивите видове. Нова вълна селекционери, вече в родината на хойхерата, са поставили началото на съществуващото днес сортово разнообразие на този вид, което е на път да го превърне в доминиращо листно-декоративно растение почти наравно с хостата. Днес са създадени и продължават да се създават безброй изключително ефектни хибриди. Листата им варират от почти черно, през тъмночервено, бронзово, жълто, охра, карамел, сивозелено, с изразително жилкуване. Получени са не само междувидови, но и междуродови хибриди – напр. хойхерелата е хибрид между хойхерата и тиарелата.

Много от красивите и модерни нови сортове хойхера са продукт на американската компания Terra Nova. Това е един колаж от нейни сортове, заедно с ключ към имената им. Много от тези сортове са достъпни и се предлагат в Европа, понякога се внасят и у нас (копирано от тук http://www.bloomingtononline.net/forum/ ... va-Collage).

Хойхера (Heuchera)

1. Heucherella 'Alabama Sunrise'
2. Heuchera 'Electric Lime
3. Heuchera 'Mint Julep'
4. Heuchera 'Berry Smoothie'
5. Heuchera 'Georgia Peach'
6. Heuchera 'Purple Petticoats'
7. Heuchera 'Sashay'
8. Heuchera 'Southern Comfort'
9. Heuchera 'Ginger Ale'
10. Heuchera 'Cinnabar Silver'
11. Heuchera 'Shanghai'
12. Heuchera 'Midnight Bayou'
13. Heuchera 'Obsidian'
14. Heucherella 'Sweet Tea'
15. Heuchera 'Midnight Rose' Select
16. Heucherella 'Tapestry'
17. Heuchera 'Sugar Plum'
18. Heuchera 'Paris'

Отглеждане

Нарастващата популярност на хойхерата се дължи не само на изключително атрактивната листна маса и елегантен цъфтеж, но и на нейната непретенциозност и екологична пластичност. Има видове, които могат да се отглеждат и на слънце, но най-добре се чувства на лека полусянка, че и на по-голяма сянка. Издържа засушаване, лесна е за поддръжка, дълговечна е в градината. Всяка рохкава и добре дренирана градинска почва е добра за нея. Нуждае се от умерено поливане. Вечнозелена е. Когато се развият новите листа, тогава отмират старите и на практика няма момент, в който хойхерата да изглежда грозна. От ботаническите видове се отглеждат H. sanguinea, H.мicrantha, H.americana, H. brizoides, H.pulchella. Най-популярната в миналото Heuchera sanguinea може да се отглежда успешно и на слънце, като при това е доста сухоустойчива. Окраската на листата на листно-декоративните хибриди зависи много от осветеността на местозасаждането и може да варира. Хойхерата запазва декоративност 3-5 години. Необходимо е ежегодно загърляне, ако забележите, че коренището се оголва. Когато туфата остарее и загуби своята компактност и красота, тя може да се дели на отделни розетки и да се “подмлади” по този начин. Тази операция се извършва пролетта, заедно с образуването на младите листа, но преди цъфтежа. Хойхерите не понасят обилно торене, а по-скоро се нуждаят от съвсем слаби концентрации, особено при листно подхранване.

Размножаване

Със семена се размножават ботаническите видове и някои листно декоративни сортове: H. micrantha Palace Purple, H. Melting Fire, H. Dale's Strain. Красивите листно декоративни сортове се размножават вегетативно. Масовото размножаване е обикновено “ин витро”, защото методът е най-продуктивен. В домашни условия можете да делите порасналата и братила хойхера на няколко части или да направите резници от отделните розетки, които най-лесно и безпроблемно се вкореняват във влажен пясък, но също така и направо в почвения субстрат. Розетките се вкореняват на сянка, с поддържане на постоянна влажност.

Използване

Хойхерите са незаменими в цветни композиции на полусянка, а също и в бордюри, край водоеми. Можете да направите петно само от различни хойхери, а можете да ги съчетаете с хости, пулмонария, алхемила, брунера, иглики, папрати, ниски декоративни треви и други. Ярките и светли тонове на хойхерата могат да придадат колорит на сенчестите и неизразителни кътчета в градината, под храстите или дърветата. Все пак трябва да се има предвид, че на много плътна сянка хойхерата страда, линее и губи декоративност. Съвсем успешно хойхерата може да се отглежда в кашпи или сандъчета на балкона.

Хойхера (Heuchera)

Хойхера (Heuchera)

Видово и сортово разнообразие

Видовото е в някаква степен изчерпаемо, използваните видове не са толкова много. Още повече, че лично имам опит с не повече от 10-тина сорта. Всички те се държат геройски в градината ми, живеят в сухата сянка на един смърч, но се справят и със спохождащите ги от време на време кратки засушавания, и със сянката. С малко снимки от нета искам да покажа многото лица на това красиво и все по-налагащо се листно декоративно растение.

Най популярните видове хойхера са:

1.Heuchera sanguinea. Отдавна се отглежда в градините. Издържа и слънце, и сянка, засушаване и бедна почва, цъфти дълго. С течение на времето се оголва отдолу. тогава се налага загърляне, а в много тежките случаи разделяне или пък вкореняване на отделните розетки. Размножава се лесно със семена. Семената и пониците са много дребни и в началото нарастват доста бавно.

Heuchera sanguinea
Хойхера (Heuchera)

2. Heuchera micrantha. Основният вид е със зелени листа и общо взето невзрачен, но на този вид принадлежи лесно размножаващия се със семена червенолистен сорт "Palace Purple". Въпреки безкрайното сортово разнообразие Пурпурният палат си остава популярен и много красив сорт, който се използва широко в озеленяването. Прави едра и много атрактивна туфа от тъмночервени листа, цветовете са бели и съцветието стои елегантно на фона на тъмната листна маса.

H. Palace Purple
Хойхера (Heuchera)

3. Heuchera americana. Дивият вид варира, понякога има изразително жилкуване и точно тя е послужила за основа на получаване на доста пъстролистни вариетети. Неин семенно размножаван сорт е "Dale's Strain", при който старите листа са сконтрастно жилкуване.

H. Dale's Strain
Хойхера (Heuchera)

4. Heuchera pulchella. Това е една дребничка хойхера, цъфтяща с розови цветове. По мои наблюдения е малко по-топлолюбива от другите и не може да се отглежда в саксии и кашпи, но в градината се чувства добре и не мръзне. Подходяща е и за алпинеуми.

Heuchera pulchella
Хойхера (Heuchera)

Сортово разнообразие

Много тъмни до почти черни са: Obsidian, Black Beauty, Black Out, Chocolate Ruffels.

Obsidian
Хойхера (Heuchera)

Chocolate Ruffels
Хойхера (Heuchera)

Изразителни червени са: Autumn Leaves, Mahogany, Sparking Burgundy, Root Beer, Midnight Rose

Autumn Leaves
Хойхера (Heuchera)

Mahogany
Хойхера (Heuchera)

Midnight Rose
Хойхера (Heuchera)

Оранжеви, розови и розово-червени: Sweet Tea, Georgia Peach, Marmelade, Cherry Cola.

Georgia Peach
Хойхера (Heuchera)

Sweet Tea
Хойхера (Heuchera)

Карамелени, бронзови, охра : Southern Comfort,, Ginger Ale, Brass Lantern, Caramel, Creme Brule.

Southern Comfort
Хойхера (Heuchera)

Creme Brule
Хойхера (Heuchera)

Жълти, жълтозелени - Lime Rickey, Citronelle, Electra

Citronelle
Хойхера (Heuchera)

С изразително жилкуване: Cinnabar Silver, Green Space, Redgina, Venus, Sugar Plum, Shanghai,Velvet Night.

Хойхера (Heuchera)

Sugar Plum
Хойхера (Heuchera)

Статията е прегледана 16184 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Цветелина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 май 2015 в 13:51

Здравейте, искам да попитам за Хойхерата или както е другото му име - Сълзите на поета. Отдавна го търся и едва сега попадам на него. Откъде мога да го закупя?
Цветът е розов и е много нежен мисля, че видът е sanguinea.
Благодаря Ви предварително!

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 16 май 2015 в 12:44

Със сигурност качествени растения има в разсадник Зелена пролет

#3 Цветелина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 май 2015 в 17:09

Много благодаря, сега ще видя дали ще мога да си закупя :)

#4 Цветелина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 май 2015 в 17:20

Много Ви благодаря! Намерих цветето, което ми трябваше, а също така и много други интересни цветове!
Поздрави!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook