Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Пентас (Pentas)

Пентас (Pentas)

Семейство Брошови (Rubiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 юни 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                  
Цъфтеж              

Тези интересни и малко познати у нас цветя са пренесени от равнините на Африка и о. Мадагаскар. В родината си Пентаса расте във вид на малък храст, но в нашите условия е подходящо отглеждане в саксия у дома. Ако съумеете да го подрязвате редовно, ще имате едно компактно растение с височина до 50 см. Листата са 5 - 8 см.  издължени и овални. Покрити са с фини власинки, но истинската декоративна стойност на цветето е по време на цъфтежа. При правилно отглеждане Пентаса цъфти продължително време - от септември до януари . Цветовете са тръбести, отварящи се като звездичка, събрани на върха на разклоненията в съцветие лъжлив сенник, който достига до 10 см. Обагрени са в бяло, розово, лилаво и червено, като силно напомнят Бувардия.

Място: Тези тропически цветя имат нужда от много светлина. Температурите следва да са в границите 16 - 18 градуса целогодишно. Това особено трябва да се съблюдава през зимата, когато Пентаса цъфти. По време на цъфтежа не бива да се допускат температури по-ниски от 12 градуса.

Грижи: Пентаса е от растенията, които са много чувствителни на влага. Почвеният субстрат следва да е с много добра въздухо- и водопропускливост за оттичане на излишната вода. Поливането следва да е умерено, като отново много трябва да се внимава през зимните месеци, когато температурите са ниски и слънцето е по-слабо. След преминаване на цъфтежа, настъпва период на покой, когато поливането е съвсем пестеливо.
Подходящ за отглеждане на здраво и красиво растение почвен субстрат е съставен от чимовка, листовка, едрозърнест пясък и добре угнил оборски тор.

Размножаване: Пентаса се размножава посредством резници, които се вкореняват в пясъчен субстрат. Младите резници се покриват със стъкло или друга материя, пропускаща светлина за осигуряване на висока въздушна влажност на резниците. Температурите при вкореняване следва да са малко по-високи - около 20 - 25 градуса. След вкореняване и укрепване на младите резници, те се пресаждат в подходящия за Пентаса почвен субстрат - чимовка, листовка, едрозърнест пясък и добре угнил оборски тор.
Възможно е и размножаване със семена. За покълването е необходима светлина и температура около 20 градуса. Имайте предвид, че размножените от семена растения цъфтят малко по-късно от размножените с резници.

Съвет на градинаря: Освен внимателното поливане, за получаване на компактно и красиво оформено растение е важна резитбата. Това се прави от най-млада възраст и редовно. Първото пензиране на Пентаса се прави, когато растението достигне около 15 см. височина. След това цветето се подрязва всяка пролет.

Статията е прегледана 10256 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 ПЕПА ИВАНОВА (Регистриран потребител)

Публикуван на 21 май 2012 в 14:12

Много ми харесаха тези цветя.
Как може да си поръчам семена от всички видове?

#2 Alpina (Регистриран потребител)

Публикуван на 24 май 2012 в 19:06

Хойхерите, както е написано в материала по-горе, не се размножават със семена (с малки изключения), а вегетативно. Дори и за България са новост, внасят се от чужбина малки растения, които тук се доотглеждат и предлагат. Т.е. трябва да си купите готово растение.

#3 Polly (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 септември 2012 в 20:46

Благодаря Ви за информацията! Оценявам труда Ви и се радвам, че споделяте знанията си с нас:)
Бих искала да зная къде живеете.В България ли?
Аз живея в чужбина, но планирам да се върна и естествено ще взема със себе си почти цялата си градина:)))
За повечето растения съм сигурна, че ще оживеят там, но искам да знам(ако живеете в България) как ще се справи хойхерията ми с лютата българска зима? Моята е още малка и и държа в саксия, за да мога да я пресадя после в новата си градина, но ако знам, че не издържа на студ ще я оставя тук:(
Благодаря Ви за отговора:)
С поздрав,
Поли

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook