Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Фигелиус, Капска фуксия (Phygelius, Cape fuchsia)

Фигелиус, Капска фуксия (Phygelius, Cape fuchsia)

Семейство Живеничеви (Scrophulariaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 юни 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж            

Род многогодишни, топлолюбиви, храстовидни растения от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae) с височина в нашите условия до 80-120 см., а в природата до 2 метра. Неговата родина е Южна Африка и то най-южната ѝ част - така наречената Капска провинция. Само там Фигелиусът се среща в дивата природа по скалите, водните канали и влажните склонове на планините. В рода има само два вида - Phygelius capensis и Phygelius aequalis, от които произлизат около 15 сорта, като някои от тях са студоустойчиви хибриди, създавани главно в Англия. В нашите климатични условия Фигелиусът се отглежда като саксийно растение или ако през лятото расте в градината, за зимния период задължително трябва да се пресади в саксия и да зимува в светло и хладно помещение. Отделните сортове се различават основно по цвета на тръбовидните цветчета, но всичките имат продължителен и траен цъфтеж от края на май до късна есен.

Място: Фигелиусът е светлолюбиво растение, което предпочита директното слънце или полусянката. През лятото можете да изнесете цветето на балкона или в градинатаа, като в най-горещите дни му осигурете шарена сянка. През зимата се внася в светло и хладно помещение, където презимува.

Грижи: Подходяща за отглеждането на здраво и красиво растение е богата и добре дренирана хумусна почва. Фигелиусът не понася преполиването и затова е много важно почвения субстрат да бъде въдзухо- и водо пропусклив за оттичане на излишната вода.
Поливането през горещите летни месеци е умерено, а през зимните - съвсем пестеливо. Фигелиусът издържа на засушаване.

Размножаване: Фигелиусът се размножава с връхни резници, потопени във вода до пускане на корени или засадени директно в почвен субстрат.

Съвет на градинаря: Директно слънце или полусянка, умерено поливане, богата на хумус и дренирана почва - това е необходимо за да отгледате тези красиви екзотични цветя. Издържа на засушаване!

Статията е прегледана 5755 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook