Цветята през юни

Цветята през юни

Публикувано от на

Последна промяна на 09 юни 2015 г.

Пролетни луковици: Луковиците, засадени през есента и радвали ни с цветовете си през пролетта вече са прецъфтели. В началото на юни, голяма част от есенните луковици се изваждат внимателно, изсушават се добре и се съхраняват в сухо и хладно помещение до есента, когато отново се засаждат, за да ни зарадват с прекрасните си цветове през следващата пролет. Луковиците на зюмбюла и лалето се изваждат в началото на юни всяка година, кокичетата и минзухарите - веднъж на 4-5 години, а луковиците на нарциса се изваждат веднъж на 3-4 години и се съхраняват до есента при същите условия, но във влажен пясък.
Важно е да се отбележи, че изваждането на луковиците от градината трябва да се прави много внимателно, тъй като в градината луковиците са на дълбоко. Затова е по-добре да се ползва култиватор, а не права лопата. Забивайте култиватора по-дълбоко, за да не нараните както луковиците, така и корените им.
След изваждането им, луковиците трябва да се изсушат добре, тъй като в противен случай при съхранението им ще мухлясат и загинат. Сушенето не се прави на слънце, а на сенчесто и проветриво място, където се разстилат на един ред върху суха подложка.

Есенни луковици: Далията (Гергината) е едно от най-популярните есенни луковични цветя. Краят на май и началото на юни е времето, когато далиите се засаждат в градината на светло и слънчево място, в глинесто - хумусна с добри дренажни свойства почва и далеч от ветровете. Можете да разделите по-големите луковици. Малките луковици цъфтят по-добре. Далията се тори още при появата на първите стръкчета над почвата и след това веднъж седмично.

Цветя от семена: Месец юни е времето, когато се сеят теменужките, за да ни радват с цветовете си през следващата пролет и лято. Посевите се засенчват, за да се предпазят от силното юнско слънце. След около месец, разсадите се пикират през разстояние 8 - 10 см. Разсадите на кампанулата и карамфилът се пикират през 15 см.
Цветята, засети през пролетта от семена, вече са в пълния си блясък - петуния, тагетис, газания, лобелия, тунбергия, мушката и много други. Поливането е много важно за всички тях, тъй като през топлото време всички те изпаряват много вода. Не забравяйте и торенето, като внасяйте тор с всяка поливка. Също така минимум веднъж месечно внасяйте и калции - един от най-важните и същевременно най-пропускане елементи, жизнено важни за здравия и красив вид на нашите цветя. В допълнение добавяйте също веднъж месечно и хелатно желязо и вкоренител - така ще избегнете често срещаната хлороза и същевременно ще помогнете за укрепването на корените, които са добре развити в това време на годината.

Рози: Царицата на цветята започва да цъфти през юни. Всъщност грижите за розите започват още от момента на засаждането. След засаждането, розите се нуждаят от поливане, но равномерно разпределено в цялата зона на корените. Затова поливането с маркуч не е добра идея, тъй като неминуемо ще се получи преполиване при някои растения и съответно развитие на гъбни заболявания. Засушаването също не е от нещата, които розите понасят добре.
Важно е да се знае, че поливането със студена вода в горещо време предизвиква стрес не само у розите, а и у всяко друго растение - корените губят способността си да поемат влага от почвата и цветята започват да изпитват "воден глад". Добре е почвата около розите да се покрие с някакъв мулч. По този начин влагата се запазва по-дълго време, особено през горещите летни дни.
В края на месеца някои видове рози прецъфтяват. За да се радвате бързо и на втори цъфтеж, не подрязвайте много филизите, т.е. не отрязвайте всички, израснало през годината. Най-добре подрежете до първата силна пъпка. Оставянето на прецъфтелите цветове на розовия храст забавя втория цъфтеж.

Зелени растения: Те са невероятна украса за всяка градина, като комбинирани с вкус и стил, внасят невероятно очарование в градината. Едва ли е нужно да споменаваме английските градини, които всички сме виждали и по които сме се прехласвали. Много от тези растения не само не загубват през зимата зеленината си, но и през топлите месеци цъфтят в невероятно красиви цветове.
Ако сте решили и вие да имате вечно зелена градина, внимателно проучете и подберете растенията, които ще садите. Важно е да знаете кога растат, колко бързо растат, колко високи стават, за да си направите плановете къде да ги засадите и какви грижи да полагате за тях.
Месеците май и юни са най-подходящи за засаждане на зелени растения в градината. Когато говорим за зелени растения в градината, имаме предвид малки и средно големи храсти, а не стайни цветя. Обикновено тези растения се продават в градинските центрове и разсадници в саксии. Засаждат се на огряно от слънцето място и на завет. Почвеният субстрат на мястото, избрано за зелен кът трябва да е кисела торфена пръст с борови или елхови иглички. Почвата трябва да има добри дренажни свойства и затова добавете малко пясък. Това са предпочитанията на ериката, хвойната, лавандулата, тисът, рододендрона, западната туя, чемширът и други зелени храсти.

Жив плет: През месец юни се подрязват само върховете на младите филизи. Ако искате добре оформен жив плет, подрязвайте по опънат конец (канап, сезал или нещо друго). Поливайте редовно, особено растенията в зоната на стари дървета, които отнемат от влагата в почвата в периода на растеж.

Цветята на балкона: Тук основната разлика с градината е, че цветята са в сандъчета, където влажностния режим се поддържа доста по-трудно от този в градината. При температури над 25 градуса се полива през ден, а при температури над 30 градуса - всеки ден. Изложението също е от ключово значение - северните и източни балкони се поливат по-рядко от южните или западните. Поливайте най-добре рано сутрин, а не вечер. Все пак активния период на цветята е през деня, когато те изпаряват водата.
Торенето е добре да бъде с всяка поливка, но в намалени дози. Така осигурявате един непрекъснат приход на ценни хранителни елементи в малките обеми почвен субстрат в саксиите и сандъчетата. Тори се при влажна почва, а не при суха.
От време на време разрохквайте горния почвен слой, тъй като с времето почвата се сбива. Така водата попива много по-лесно в почвата.

Неприятели и болести

С топлото време освен прекрасни цветя в градината и балкона се появяват и много вредители и болести. Всички те силно влошават декоративния вид на цветята, а често растенията загиват. Особено важно е борбата с вредителите и болестите да бъде превантивна, а не да се реагира след като цветята са нападнати от инсектициди или са се разболели.

Листни въшки: Това са едни от най-разпространените вредители по цветята, които силно увреждат нападнатите растения, а също така пренасят и много вирусни заболявания. Размножават се бързо, особено в топло и сухо време, каквото е през м. юни.  Колониите са от долната страна на листата, по цветовете и по младите леторасли, като смучат сока от растението. За ефективна борба с тях се използват: Би-58, Вазтак 10 ЕК, МоспиланДЕЦИС 2,5 ЕКТАЛСТАР 10 ЕК и др.

Щитоносна въшка: Тези вредители нападат най-вече стайните растения - фикуси, палми, бегонии, драцени, но също така и някои градински цветя като латинките. Щитоносните въшки смучат сока на растенията, отделят "медна роса", която предизвиква "Чернилка". Срещу ларвите на щитоносната въшка се използват: Агрия 1060, Би-58 и др. Третирането е минимум 3 пъти през 10 дни.

Акари: Тези вредители са много малки на размери, а фините им паяжини трудно се виждат с просто око. Вредите, които акарите причиняват на растенията се изразяват в началото като светли точки, а по-късно и като по-големи петна по листата. Борбата с тях: Митак 20 ЕК, Ниросан 5 ЕК, Омит 57 ЕК и др.

Статията е прегледана 6300544 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 sofiata6eva@abv.bg (Регистриран потребител)

Публикуван на 14 юни 2015 в 13:02

Моите цветя са изложени на много слънце и статията ми дойде тъкмо на време.Благодаря.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook