Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Разделяне на туфи от многогодишни цветя

Разделяне на туфи от многогодишни цветя

Публикувано от на

Последна промяна на 11 юни 2012 г.

Многогодишните цветя, образуващи туфи, нарастват много интензивно. За 3 - 5 години те развиват много стебла, които се сбиват в плътна маса и вместо да растат добре, започват да дават само листа, цветовете избледняват и в крайна сметка можете да ги загубите.

Разделянето на тези цветя се прави по време на пролетното (март) или есенно (септември) равноденствие. От извадената туфа трябва да се почистят засъхналите и стари корени и стъбла. Отделяте израсналите странични млади издънки и ги засаждате на ново място в добре подготвена и подходяща почва. Ако желаете да запазите цветето на старото му място, изгребете старата почва, прекопайте и добавете нов богат на хранителни вещества почвен субстрат.

Многогодишните видове, които можете да разделите, са: Астилбе, Газания, Декоративни растящи треви, Топ карамфил, Дицентра (Дамско сърце), Камбанка, Кореопсис, Лихнис, Лупина, Мак, Маргаритка, Рудбекия, Саксифранга, Седуми, Флокс и много други.

През септември се изваждат коренищата на Ирисите (Перуниките). Това се прави на няколко години (2-3 години), тъй като за това време се развиват много млади издънки от мощните коренища, туфите силно се сгъстяват и цветовете стават дребни.
Коренищата се изваждат внимателно, почистват се от почвата, оглеждат се и се нарязват на части. Всяко отрязана част трябва да има минимум по 2 пъпки. Почистват се старите и загнили корени, премахват се най-долните изсъхнали листа, а останалите жизнени зелени листа се скъсяват до около 20 см., за да се намали транспирацията на вода. Добра идея е отрязаните места да се поръсят със счукани дървени въглища или канела, за да се намали риска от загниването им във влажната почва.
Ирисите се засаждат гнездово по няколко резника заедно - самостоятелно или в комбинация с други многогодишни цветя. Резниците се разполагат през около 30 см., за да се осигури достатъчно място за свободно развитие на нови издънки през следващите 2 - 3 години.
Кореновите резници се засаждат на слънчево място или на шарена сянка, в добре обработена и богата на хранителни вещества почва, близо до повърхността - резниците се покриват само с 2 - 3 см. почва.

Статията е прегледана 8053 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook