Препарати за борба с вредителите по растенията

Препарати за борба с вредителите по растенията

Публикувано от на

Последна промяна на 16 юни 2012 г.

Голяма част от инсектицидите са токсични препарати и целесъобразността на използването им в домашни условия винаги трябва да бъде обоснована.

ИНСЕКТИЦИДИ (от латински insectum - насекомо и caedo – убивам) – химически препарати от групата на пестицидите за унищожаване на насекоми – вредители по растенията, техните яйца и ларви. Инсектицидите се използват също така за борба с насекомите, пренасящи болестите по растенията.

В зависимост от начина, по който проникват в организма на насекомите - вредители инсектицидите се делят на три групи (при това трябва да се отбележи, че повечето от тях използват няколко пътя за проникване едновременно):

• Контактни инсектициди – убиват вредните насекоми при външен контакт с която и да е част от тялото им. Защитават само тази част на растението, върху която се нанасят (само третираната повърхност), силно зависят от валежи (мокрене на растението) и притежават само защитно действие. Контактните инсектициди не навлизат в тъканите на растението.

• Чревни инсектициди – проникват в коремчетата на насекомите през органите им за хранене и ги поразяват с отровата, която разпръскват в организма им.

• Системни инсектициди – инсектициди, които проникват в растението (чрез поемане от кореновата система или надземните части) и се придвижват по проводящата тъкан нагоре по цялото растение. В периода на последействие на препарата те се запазват и в растителните сокове, което ги прави ефикасни не само за листогризещите неприятели, но и за смучещите. Поразяващото действие на системните инсектициди настъпва когато насекомите започнат да се хранят с третираното растение, в този смисъл системните инсектициди се приближават към чревните. Този вид инсиктициди бързо се усвояват от растенията и за това тяхната ефективност не зависи силно от валежи (мокрене на растението).

Стомашно действие на инсектицидите: Действието на препарата върху насекомите при поглъщане (независимо дали препарата е системен или контактен).

Контактно действие на инсектицидите: Ефектът, който има препарата върху насекомото, влязло по някакъв начин в контакт с препарата – при движение върху третирана повърхност или при директно напръскване при третирането. Не трябва да се обърква с контактните инсектициди. Един инсектицид може да има контактно действие, а да е системен (т.е. да прониква в растителните части).

Важно: При системно използване на инсектициди от една група неизбежно възниква т.нар. резистентност (устойчивост). Под този термин обикновено се разбира устойчивост на различните организми (вредители по растенията) към едни или други химични препарати. Особено често такава устойчивост се наблюдава при бързо размножаващите се видове, които имат много кратък цикъл на развитие. За профилактика срещу появата на устойчивост трябва да се редуват инсектициди от различна групи.

Статията е прегледана 12936 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 raina gancheva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 февруари 2014 в 14:03

На 3гр системен инсектицид "Газел" колко вода за разтвор трябва ?
200гр/кг

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook