Препарати за профилактика и лечение на болестите по растенията

Препарати за профилактика и лечение на болестите по растенията

Публикувано от на

Последна промяна на 16 юни 2012 г.

ФУНГИЦИДИ (от латински fungus — гъба и caedo — убивам) – химични препарати от групата на пестицидите. Тези препарати унищожават или се използват за профилактика срещу развитието на спорите или мицила на болестотворните гъби, а също така на бактериите, които допринасят за едни или други болести по растенията. Фунгицидите биват:
• Защитни фунгициди – препарати, които се използват за обработка на здрави растения, с профилактична цел, за предотвратяване на заболявания.
• Системни фунгициди – фунгициди, които проникват в тъканите на растението. Обикновено те имат:

1. Предпазно действие (действат на спорите на болестотворната гъба);
2. Лечебно действие – унищожава се мицила на болестотворната гъба в тъканите на растението;
3. Изкореняващо действие – не позволяват на болестотворната гъба, развила се в тъканите на растението, да образува репродуктивни органи, като по този начин се ограничава разпространението й.

Системните фунгициди опазват както третираните части, така и новия прираст в рамките на последействието на препарата. Системните фунгициди бързо се усвояват от растенията, поради което тяхната ефективност не зависи силно от валежи (мокрене на растението).

• Контактни фунгициди - фунгициди, които проявяват своето действие само върху повърхността на листа. Те убиват само падналите върху третираната повърхност спори. Този тип препарати се прилагат превантивно. Интервалите на третиране не трябва да превишават последействието на препарата, за да не се допусне зараза. Контактните фунгициди опазват само третираните повърхности. Новият прираст не е опазен.

• Фунгициди с проникващо действие (локално-системни) – фунгициди, които попаднали върху листа навлизат в неговите тъкани без да се придвижват по-нататък по проводящата тъкан на растението. Тези фунгициди имат действието на системните фунгициди, но само за листата, които са третирани. Новият прираст не е опазен.

Статията е прегледана 10783 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook