Борба с трипс

Борба с трипс

Публикувано от на

Последна промяна на 17 юни 2012 г.

За да проведете успешна борба с трипса, е необходимо за знаете някои важни особености, характерни за него:

1. Възрастните насекоми имат тъмна окраска – черна, кафеникава, по-рядко – пясъчно-жълта. Личинките са светли – жълти, бели, зеленикави, което им помага добре да се маскират на повърхността на листовата пластина. Личинките нямат крила, за разлика от възрастните и за да ги забележите трябва силно да се вгледате. Трипсът успешно се крие в тичинките на цветовете, в пъпките, или в пазвите на листата. Някои видове се хранят с цветния прашец.
Когато откриете трипс, колкото и да ви е мъчно, по-добре е да отстраните всички цветове и цветоносите от растенията си и да ги изхвърлите. Това се отнася не само за видимо заразените растения, а за всички растения в колекцията ви.

2. За да бъде борбата ви с трипса успешна, задължително трябва да отчетете неговите биологични особености. Сложността при борбата с трипса се състои в това, че в процеса на развитие на това насекомо съществуват няколко стадия, при които препаратите на практика не му действат. По тази причина еднократната обработка с химикали понижава числеността на трипса, но не може да убие вредителя напълно. За съжаление препаратите не действат на яйцата на трипса. Те не действат и върху тези негови личинки, които се намират в последния стадий от развитието си. Това са двете фази от развитието на трипса, в които той на практика е недосегаем.
Особено важно е да обработите с препарати няколко пъти всички растения в колекцията си, а не само веднъж, за да можете успешно да въздействате върху трипса при преминаването му от един стадий на развитие в друг.

3. При оптимална температура от 25 градуса, популацията на трипса се удвоява за 4 дни.
При такава температура растенията трябва да се обработват с различни препарати последователно през всеки 4 дни. А като отчетете и различните стадии в развитието му, обработките трябва да са минимум три.

4. Бързо привикване и придобиване на устойчивост към активните съставки на различните препарати.
Препаратите за борба срещу трипса задължително трябва да се редуват: Актара, Моспилан, Конфидор и т.н. в произволна последователност. Наблягайте на системните инсектициди - с тях растенията се поливат и / или пръскат. Когато пръскате, смесвайте разтвореното количество препарат с противопаразитен кучешки шампоан – действа вместо прилепител. Увеличете предписаната върху опаковките на препаратите концентрация два пъти, но при това не забравяйте, че съществува и съответния риск от изгаряне на растенията. (Аз от личен опит мога да кажа само за Актара. При него съм увеличавала до 3 пъти предписаната концентрация – 1гр/1 литър вода и растенията го понасят без проблем).

Статията е прегледана 25454 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Пенка Стефанова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 май 2017 в 14:29

От къде мога да закупя препарати срещу трипс

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 20 май 2017 в 15:44

Инсектициди се купуват от агроаптеките. Ако във Вашия град има Бриколаж, там също се продават на отделен щанд от правоспособно лице.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook