Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Сеитба на двугодишни цветя

Сеитба на двугодишни цветя

Публикувано от на

Последна промяна на 18 юни 2012 г.

За засяването на семена от цветя с двугодишен цикъл на развитие, каквито у нас са теменужките, паричките, незабравките, камбанките и др., се подготвят лехи през първата половина на юни. Размерите на лехите са според желаното количество разсад, които искаме да отгледаме. Широчината обикновено е около 50 см., за да се работи по-удобно от двете страни на лехата, а дължината е според мястото. Почвата се прекопава, почиства се от плевели, заравнява се добре и се насипва тънък слой от торф за легло на семената (няколко сантиметра). С помощта на канап се правят много плитки бразди, тай като семената на изброените горе видове са дребни на размер. За да се постигне равномерно сеене, добра идея е семената да се смесят с малко пясък. След това повърхността леко се отъпква и се полива внимателно с лейка (желателно е да няма силна струя вода). Важно е посева веднага след сеитбата да се засенчи с плътна непрозрачна материя, опъната на около 30 - 40 см. над повърхността.

Лехата се полива редовно. Семената обикновено покълват след около 2 седмици. След появата на първата двойка листа, засенчващото покритие се маха, като преди това младите разсади се привикват постепенно към слънчевите лъчи с оставяне на слънце за по няколко часа. По този начин растенията се аклиматизират и няма опасност от прегаряне на листата.

Младите растения се пикират след като достигнат на височина около 3 - 4 см., обикновено през август. На постоянно място теменужките, паричките и незабравките се засаждат през октомври, а камбанките  - втората половина на септември и началото на октомври.

По същия начин се засяват и семената на декоративното зеле, но в началото на юни. Без пикиране разсадът се засажда на постоянно място в средата на юли - единично или в лехи на разстояние около 50 см. До прихващането се полива ежедневно, обикновено привечер. Така през есента се развиват декоративните листа, обагрени в бяло, лилаво, жълто и розово.

Статията е прегледана 6058 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook