Летни цветя за градината

Летни цветя за градината

Публикувано от на

Последна промяна на 02 юли 2012 г.

Лятото у нас е най-подходящият сезон да се заобиколим с частичка от природата, дори това да е малкият балкон в града. Там можем да преенесем невероятно цъфтящи летни цветя, засадени с сандъчета и кашпи, саксии и цветарници. Изборът на пазара откъм семена и разсади е огромен и това не е пречка да действаме.

Растенията градината, балкона или терасата трябва да се подредят според формата на растежа: катерливите - до стена, ограда или подходяща подпора; каскадните - на подходяща височина, за да падат надолу и да ни радват с цветовете и формите си; ниските стоящи форми - в балконски сандъчета или саксии; в градината - според видимостта от пътеките, като винаги ниските сортове следва да са разположени пред високите, за да има видимост към цялото разнообразие. И не на последно място - цветята трябва да се аранжират цветово.

В никакъв случай не приемайте, че сакъзчето, вербената или петунията със своите невероятни цветове и падащи клонки са подходящи единствено за прозореца, терасата или балкона. С тях могат да се направят уникални композиции и в градината. Ето няколко идеи:
- Сложете голяма саксия в пън от дърво или друга оригинална поставка;
- Засадете богато цъфтящи каскадни цветя в стара делва или в нов глинен съд, каквито в момента на пазара се предлагат в голямо разнообразие на цветове и форми;
- Сложете големи саксии с цветя в старите менци на баба и ги закачете на подходящо за съответните растения място.
Всички цветя през лятото ще ви се отблагодарят с много свежест и цветове, ако освен с любов ги дарите и с подходящи грижи - добър почвен субстрат, вода и торене.

Най-общо, цветята за градината и балкона биват едногодишни или двугодишни. Има много цветя, в чиято родина се отглеждат като многогодишни, но в нашите условия се отглеждат единствено като едногодишни или двугодишни.
Няколко примера за едногодишни цветя: Агератум, Антириум (кученце), Астри, Бегония, Газания, Далия, Есшолция, Импациенс, Ипомеа (грамофонче), Калдъръмче, Карамфил, Кобея, Космос, Латинка, Лобелия, Мирабилис, Мушкато, Невен, Петуния, Пламъче, Сакъзче, Тагетис, Циния и много други.
Двугодишни цветя: Градинска ружа, Камбанка, Дигиталис (напръстник), Мак.

Разбира се има и многогодишни цветя, на които също следва да обърнете специално внимание.
Многогодишни цветя: Кандилка, Армерия, Астилбе, Делфиниум (ралица), Гипсофила, Хоста, Иберис, Лупина, Флокс, Рудбекия, Юка и др.
Грудкови и луковични цветя: Амарилис (хипеаструм), Гладиола, Ирис (перуника), Лилиум, Хемерокалис и др.

Статията е прегледана 39930 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook