Астилбоидес (Astilboides tabularis)

Астилбоидес (Astilboides tabularis)

Семейство Каменоломкови (Saxifragaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 21 юни 2012 г.

Родина на астилбоидеса е Северен Китай и Корея, където расте в покрайнините на горите. Достига височина и ширина 1 м. Грубовато на вид растение, с окосмени дръжки и листа. Листата са кръгли, с нарязана периферия и достигащи до 80 см в диаметър. Цветът е едра, кремаво бяла, рехава метлица, извисяваща се на цветонос до 1,5 м.

Отглеждане: Най-добре астилбоидесът се развива на сянка или полусянка, на постоянно влажна и плодородна почва. Зимува успешно и безпроблемно у нас.

Размножаване: Със семена, които са много дребни, а и стартът на растението е бавен в началото. От семе астилбоидесът зацъфтява на 3-та или 4-тата година. Може да се размножава и с разделяне рано напролет.
Остава на едно място дълго време, като се разраства сравнително бавно и на практика не се нуждае от някакви специални грижи.

Използване: Заради огромния си размер и нестандартен вид, астилбоидесът се използва като ефектен солитер, но също така изглежда красиво в цветни композиции на сенчести и влажни места места и особено край водоеми. Добре изглежда в компанията на едроразмерни хости и астилбета, папрати, бамбук, лигулария, хаконехлоа и др.

Статията е прегледана 6051 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook