Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Космос (Cosmos)

Космос (Cosmos)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 23 юни 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Космосът е много популярно у нас едногодишно тревисто растение, чиято родина е Мексико. На височина достига до около 150 см. Листата му са прости, перести или двойно перести, а цветовете му са изключително нежни и красиви, обагрени в бяло, розово, тъмночервено или жълто на фона на жълти тичинки. Цъфти през лятото и есента до първите слани. Диаметърът на цвета достига до 10 - 12 см.
Популярните у нас видове за отглеждане в градината са Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus), Градински космос (Cosmos bipinnatus) и Жълт космос (Cosmos sulphureus). Жълтият космос е от цветята, които привличат пеперудите.
Много добре се комбинира с тагетиси, невени, ниски цинии, латинки, вербена, които се засаждат на преден план, тъй като са по-ниски.

Място: Космосът е светлолюбивите цветя, които имат нужда от директно слънце. В обедните часове на горещите летни дни е добра идея да бъде на шарена сянка.
Космосът е подходящ за озеленяване на пътеки и бордюри. Не е придирчив и на въздушни течения.

Грижи: Поливането на космоса е умерено, като растението издържа без проблеми засушаване. По отношение на почвения субстрат, космосът не е придирчив. Дори предпочита бедни и песъчливи почви. Ако почвата е богата на хранителни вещества или се тори редовно, цветовете ще са по-малко!

Размножаване: Космосът се размножава със семена през пролетта и лятото, които покълват много бързо и лесно. За покълването на семената е нужна светлина, което означава, че семената се поръсват на почвения субстрат без да се покриват. Осигурете и висока въздушна влажност до покълването, като покриете съда със семената с прозрачна материя (напр. домакинско фолио). Може да засеете семената и директно в градината, в гнезда през 30 - 40 см. по няколко семена в гнездо.

Съвет на градинаря: Много лесни за отглеждане цветя, подходящи за неопитни градинари. Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове. По този начин ще удължите периода на цъфтеж на растението. Космосът е подходящ за рязан цвят.

Статията е прегледана 9908 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Иванка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 август 2015 в 15:50

Космоса е много красиво лятно цвете.Тази година си събрах семена от морето и ги засях.Цъфна в много ярък оранжев цвят.Лесно за отглеждане цвете.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook