Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Мирабилис (Mirabilis)

Мирабилис (Mirabilis)

Семейство Вечерникови (Nyctaginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 24 юни 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Мирабилисът е едно от най-разпространените цветя в българските градини. Цветето произхожда от Америка, като родът е представен от около 60 вида, като Mirabilis jalapa е сред най-разпространените за отглеждане у нас. Тези тревисти растения в родината си са многогодишни, но в нашите климатични условия се отглеждат като едногодишни. Като форма представлява малък храст със силно разклонени стъбла, като на височина обикновено достига до около 50 см., но има и сортове с височина до 90 см., като Mirabilis longiflora. Листата са зелени, със сърцевидна форма. Цветовете са струпани по няколко на върха на клонките, като оцветяването е много разнообразно -  червено, розово, цикламено, жълто и в редки случаи в бяло. Характерно за тези цветя е това, че цветовете се отварят привечер или в мрачно време, когато светлината е по-малко. Това е и причината Мирабилисът да е популярен с имената "Ден и нощ" или "Нощна красавица". Периодът на цъфтеж е много продължителен - от юни до късна есен, и това е причината Мирабилиса да е толкова популярен за отглеждане в българските градини.

Място: Мирабилисът е от цветята за най-слънчевата и топла част от градината. През лятото има нужда от директна слънчева светлина. Не понася студовете и заради това у нас се отглежда като едногодишно растение.

Грижи: Мирабилисът обича умерената въздушна влажност. Всъщност у нас той не е придирчив по отношение както на влажността, така и на поливането. Поливайте умерено през лятото, като в най - горещите летни дни поливайте по-обилно. Почвеният субстрат следва да е богат на хранителни вещества и с добра въздухо- и водо- пропускливост.

Размножаване: Мирабилисът се размножава със семена. Семената са едри, грапави и с овална форма, като в 1 гр. има около 10 семена. На практика на пазара не се предлагат разсади, тъй като размножаването със семена е много лесно и успеваемостта дори и при неопитни градинари е висока. Семената се сеят през април директно в градината. Семената се сеят през разстояние 30 - 40см. вътре в реда, както и между редовете. Полива се редовно.
Друг начин за размножаване на Мирабилис е с грудки, като грудките на старите растения се изваждат през есента и презимуват на сухо и хладно място.

Съвет на градинаря: Корените и семената на Мирабилиса са отровни!

Статията е прегледана 14153 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 януари 2014 в 19:13

Вярно ли е че се разпространява силно като плевел и не можеш да се отървеш от него?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 23 януари 2014 в 05:34

Чак като плевел не е. Просто много лесно се отглежда, размножава и затова се носят тези приказки. Същто като за калдъръмчето.

#3 ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 януари 2014 в 17:45

Та калдъръмчето си е нормално и не е така разпространяващо се , както например описват мирабилиса, та чак страх да те хване.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook