Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Мимулус, Клоунско цвете (Mimulus)

Мимулус, Клоунско цвете (Mimulus)

Семейство Живеничеви (Scrophulariaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 юни 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Мимулиса е сравнително популярно цвете, отглеждано в българските градини. Може да се отглежда и в стайни условия като многогодишно растение. Родът е представен от над 150 вида. Най-популярен отглеждан сорт е Mimulus aurantiacus. На височина достига до около 25 - 30 см., а настрани се разпростира до около 30 - 35 см. Цветовете са разнообразно оцветени: бяло, червено, оранжево, жълто, розово и са с големина около 5 см.
На пазара в момента се продават и зимоустойчиви сортове, издържащи застудявания до около -10 градуса (Mimulus Magical Splash mix).

Място: Мимулиса обожава свежия въздух. Затова най-добре се чувства в градината. Ако отглеждате тези цветя в саксия у дома, през лятото задължително го изнесете в градината или на балкона на светло и проветриво място.

Грижи: Мимулиса обича водата и затова през летните месеци поливайте обилно. Важно е да не се допуска почвата да изсъхне напълно. Почвеният субстрат следва да бъде въздухо- и водопропусклив, като при отглеждане в саксия у дома осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода. През зимата поливането се редуцира.
Подхранвайте Мимулиса два пъти седмично с тор за цъфтящи растения, тъй като растението има висока потребност от хранителни вещества.

Размножаване: Най-лесно можете да размножите мимулиса от резници през пролетта. Старите растения също се пресаждат през пролетта в богата на хранителни вещества градинска пръст. Ако сте решили да размножите Мимулис от семена, сейте ги през февруари - март, а директно в градината през април - май.

Съвет на градинаря: Недостига на светлина е фатален за Мимулиса! Редовно премахвайте прецъфтелите цветове, за да стимулирате образуването на нови. Много добре можете да го комбинирате с тагетис, петуния, бакопа, биденс, лобелия, агератум, вербена и др.

Статията е прегледана 17673 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook