Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Размножаване на Камелия

Размножаване на Камелия

Публикувано от на

Последна промяна на 01 юли 2012 г.

Със семена: В Европа камелиите много рядко успяват да създадат плод, защото климатичните характеристики на голяма част от континента не отговарят на изискванията й. Все пак, големи растения (много рядко малка камелия на под 10 години и в саксия създава плод), в топли години с много слънце връзват. За да са в оптимални условия за поникване семената трябва да се вземат след като плодът се е отворил сам (някъде август-октомври) и трябва да са пресни, да се садят веднага. Обикновено в един плод са от едно до 3-4 семена.

Есенно сеене: При това сеене се създава естествена стратификация. Семената се засяват на между 3 и 5 см дълбочина, но в дълбок съд, тъй като корените бързо достигат до над 25 см дълбочина и им трябва място, за да се развиват. Тези семена не се киснат предварително, използва се смес от пясък, торф и кисела почва, в равни пропорции. Поливат се леко, а след това се оставят на хладно място, дори могат да се изнесат на открито, с условие, да е на достатъчно защитено от ветрове място. Обикновено есенно-зимните валежи са достатъчни, за да поддържат влажността на почвата, но ако сезонът е по-сух от обикновено, може да се полива веднъж на 2-3 седмици.

Пролетно сеене: Тук семената, които са на почти 6 месеца (в оптималния вариант, ако са събрани предишната есен) се слагат между два влажни памука за около 24 часа, преди да се посеят. Сместа и дълбочината са същите, но тук се поддържа редовно постоянна влажност и температура от около 20 градуса.
Проблемът със семената на камелията е, че те са от типа "маслодайни", каквито са орехът и маслината. Те запазват за много кратко време фертилността си, а често производителите ги дехидратират, за да ги предложат на пазара. Но тогава тези семена са вече с много ниска кълняемост.

И при двата начина семена поникват бавно, обикновено им е необходима около година. Едва на втората година се наблюдава по-изразен растеж. Поникът изглежда като тънко бяло коренче. Когато растението стане 5 см то трябва да се премести в по-голяма саксия. От него може да се чака цвят най-рано след 4-5 години.
Няма гаранция, че новият вид камелия ще е с истинска декоративна стойност. Ако наистина цветът не представлява интерес тогава на растението може да се ашладисва присадка от камелия с установен качествен цвят.

Чрез вкореняване: Препоръчителен метод, ако искате бърз и сигурен резултат. Резникът се взема от клонче, което е на над година, след резитбата на камелията или в избран момент в топлия сезон. Добре е да има поне два възела. Почвата, в която може да се вкорени е подобна на тази за сеене на семена, но с още перлит. Краят на резника може да бъде потопен във вкоренител. Създава се условия на парник (с бутилка от безалкохолно, минерална вода, прозрачна кутия...), почвата задължително се поддържа непрекъснато влажна. От значение е и предпазването от преки слънчеви лъчи, както и наличието на достатъчно топлина. Резник, сложен за развитие през пролетта и при подходящи условия ще пусне корени до есента.

Внимание! Уверете се, че почвата, която ще използвате е обезпаразитена.

С въздушен отвод: Друг сигурен и препоръчван метод. Аз лично никога не съм пробвала, така че не мога да пиша по въпроса. Знам, че техниката не се различава особено от основната за голямата част от размножаваните така растения.

Статията е прегледана 15159 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 mkafazova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 октомври 2012 в 15:04

Имам от днес събрани семена на камелия листопадна с бледорозови цветчета, обикновенна е, купена е преди години като разсад от Метро. Ако има желаещи подарявам.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook