Галерия
Градинска ружа (Alcea)

Градинска ружа (Alcea)

Семейство Слезови (Malvaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 02 юли 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                      
Цъфтеж                

Градинската ружа са многогодишно тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae). Пренесена е в Европа през 15-ти век от югозападна и централна Азия, като някои видове са открити и в югоизточна Европа и Египет. Името на растението althea (лекувам), се дължи на лечебните свойства на почти всички части на градинската ружа. Родът е представен от около 60 сорта. В зависимост от климатичните условия, градинската ружа се отглежда като едногодишна или многогодишна, като у нас най-често се отглежда като многогодишно растение.
На височина израства до 2 м. Всяко растение развива по няколко стебла от един корен. Листата и са широки и овални, а цветовете израстват около централното стебло от пазвите на листата на къси дръжки и са обагрени в бяло, розово, червено и жълто. Цъфтежа е от юли до септември, като цветовете се отварят последователно отдолу нагоре. Диаметърът на цветовете е до 12 см. и наподобяват цветовете на слеза.

Място: Мястото на градинската ружа е в най-огряното от слънце място в градината.

Грижи: По отношение на почвения субстрат, градинската ружа обича богатата на хранителни вещества почва. Почвеният субстрат следва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост за оттичане на излишната вода. Поливането е умерено, като през горещите летни дни е добре да се полива по-обилно.
Подхранването на градинската ружа е важен фактор за да имате едно здраво и отрупано с цветове растение.

Размножаване: Най-лесно градинската ружа се размножава от семена. Размножаването с резници е по-трудно. Едногодишните растения се засяват през февруари или март и се разсаждат през май, а двугодишните - сеитба през май и разсаждане през септември. Може да засеете семената и направо в градината през април.

Съвет на градинаря: С лечебна цел се използват корените, листата и цветовете на градинската ружа. Прилага се при болести на храносмилателната и отделителната система, при възпалителни процеси и за намаляване на теглото.

Статията е прегледана 31924 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 здравко иванов (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 април 2014 в 22:11

търся семена за градинска РУЖА

#2 Мая Андонова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 юли 2014 в 09:50

Здравейте,
преди дни се върнах от Турция, а там се нагледах на красиви, обсипани с цветове ружи. Събрах си малко семена (за съжаление нямаше прецъфтели и с узрели семена кичести ружи - те имат богат цвят като божури или едри рози), а сега се колебая, дали да ги посея още сега в сандъчета или да изчакам до ранна пролет. Затова моля за съвет.
Благодаря

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 06 юли 2014 в 12:16

Май е по-добре да изчакате до ранната пролет. Горе в статията е описано за размножаването.

#4 Мая Андонова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 юли 2014 в 14:34

Благодаря. Междувременно попаднах на следното (само че сега не е 3.юни):
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=2027759

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook