Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Орнитогалум (Гарвански лук) (Ornithogalum)

Орнитогалум (Гарвански лук) (Ornithogalum)

Семейство Аспарагусови (Asparagaceae )

Публикувано от на

Последна промяна на 17 юли 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                  

Родът на тези луковични цветя е представен от около 100 вида, като малка част от тях имат декоративна стойност за отглеждане у дома и в градината. Името на рода идва от латинските думи: ornis- птица и galo - мляко. Най популярен за отглеждане у нас вид е Ornithogalum Umbellatum (бели цветове), който произхожда от Европа и Азия и се размножава много бързо, а Ornithogalum dubium, който е оранжев на цвят, е подходящ за отглеждане в саксия у дома. Орнитогалума е широко използван за оформяне на цветни фигури в паркове и градини. Луковицата е сплесната и дълга около 6-8 см. Листата са издължени с дължина около 20 - 30 см., излизащи от розетка близо до нивото на почвата. Цветоноса представлява гладко изправено стебло, на върха на който са разположени съцветията, съставени от 15 - 20 цветчета на къси дръжки. Цъфти през летните месеци от май до юли, като характерно за цветовете е, че вечер се затварят.
Както повечето луковични цветя, след приключване на цъфтежа листата пожълтяват. Хранителните вещества от тях се изтеглят в луковиците. Цветоноса живее по-дълго, като изхранва семената, с които растението се размножава.

Място: Орнитогалума обича светлината. Осигурете му добре осветено място в дома или в градината. Растението спада към студеноустойчивите видове. В градината садете Орнитогалума през 20 см.

Грижи: Поливането на Орнитогалума следва да бъде умерено, като в по-топлите летни дни се полива по-обилно. Почвеният субстрат за отглеждане на Орнитогалум следва да бъде богат на хранителни вещества и с добра въздухо и водо пропускливост. Ако отглеждане Орнитогалум в саксия, осигурете добър дренаж да оттичане на излишната вода.
Ако отглеждане Орнитогалум в градината, можете да не вадите луковиците няколко години. В този случай подхранвайте растенията през пролетта с минерални торове с превес на фосфорните торове. Също така, ако оставите Орнитогалума в градината без разсаждане, растенията се сгъстяват и цветовете стават по-дребни, което влошава общия декоративен вид на тези цветя.

Размножаване: Чрез семена и луковици. Луковиците се изваждат от почвата след пожълтяването и изсъхването на листата, когато хранителните вещества от тях са изтеглени в луковиците. След изваждане от почвата, изсушете добре луковиците и ги съхранявайте на хладно, сухо, проветриво място. Не сушете луковиците на слънце!
Засаждането на луковиците се прави есента (октомври), като луковиците се засаждат на дълбочина 8 - 10 см. и на разстояние 20 - 25 см. една от друга.
Ornithogalum Umbellatum се размножава много лесно и със семена, които се сеят през есента.

Съвет на градинаря: Не допускайте самозасяване на семената на Орнитогалума, тъй като растението може да превземе градината ви. Орнитогалума добре се комбинира с мускари, градинска теменужка, парички и др.

ВНИМАНИЕ: Орнитогалума е отровен!

Статията е прегледана 20455 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Галина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 май 2014 в 13:11

Много ми помогнахте. Не намерих изчерпателна информация на друго място за орнитогалум. Благодаря.

#2 cvetana (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 юли 2015 в 19:37

И аз искам да Ви благодаря за полезната статия!Много благодаря от <3 !

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook