Грижи за тревния килим през лятото

Грижи за тревния килим през лятото

Публикувано от на

Последна промяна на 19 юли 2012 г.

Летните месеци юни, юли и август са месеците, през които тревния килим трябва да се сгъсти и да нараства, постигайки визуално възприятие за плътност и свежа зеленина. Ако тревата е засята предходната година или през пролетта на годината, грижите за красивия и вид се свеждат до редовно косене през 20 дни, минаване с грапа или валяк преди и след всяка коситба и задължително подхранване след коситбата с комбиниран тор или с азотен тор за растеж на тревата. При всяко подхранване, тревната площ се полива обилно (а не само повърхностно), за да се разтворят добре внесените хранителни вещества и да се усвоят пълноценно от кореновата система. По този начин, благодарение на валирането и подхранването с торове, възелът на братене на тревата приляга плътно в почвата и усилено брати и ако има празни места, те бързо се запълват. При наличие на по-големи празни пространства е необходимо да се засеят семена след поредната коситба.

Едно от основните неща за получаването на качествен тревен килим е да се плеви редовно. Най-често в тревните площи расте глухарче, паламида, овчарска торбичка, млечка, живовлек, великденче и др. Единичните растения се премахват ръчно. Важно е с косенето на тревата да се окосят и плевелите преди цъфтежа им. Плевелите, развиващи розетка или пълзяща полегнала надземна маса са проблемни, тъй като ножът на косачката не достига до тях.

Много от любителите на тревни килими предпочитат английския тип ливада - сред тревата да се развиват и свободно цъфтящи растения. Това са близките до естествените природни тревни килими, наречени мавритански поляни. Те са много екзотични с цъфтящите между тревата карамфили, парички, лалета, минзухари, камбанки, нарциси, иглики и др. За тях грижите се състоят в поливане, подхранване и косене веднъж месечно.

Ако не разполагате с достатъчно свободно време да се грижите за истински цветен килим или нямате наблизо постоянен воден източник, не се отказвайте от мечтите си. Няма истински красив и подреден двор без затревено място. С минимални усилия и грижи ще се справите, ако засеете бяла или червена детелина. Тя се развива бързо, не изисква много поливане и се коси само 2 - 3 пъти за периода на лятната вегетация. Последната коситба се извършва през есента като зазимяване.

През юни и юли, когато температурите навън са над 30 градуса, не се създава нов тревен килим, защото семената трудно покълват. Евентуално сейтба може да се прави на сенчестите места и то при положение, че може да се осигури поливане минимум 2 - 3 пъти на ден. Най-добре е да изчакате втората половина на август, когато е подходящото време за късния летен посев, за да имате възможност да спазите основните технологични операции при подготовка на почвата и засяването на терена.

Статията е прегледана 9685 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook